Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Afkicken van Russisch gas

In een nog altijd nerveuze energiemarkt is week 39 begonnen met een stijging van de TTF-gasprijs. Ten opzichte van het laagtepunt van afgelopen donderdag is er weer 2 euro per megawattuur bovenop de contractprijs voor komende winter gekomen.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt dinsdag juist weer een stuk lager dan maandag. Gemiddeld ruim 86 euro moet er betaald worden, met deze keer niet tussen 19 en 20 uur, maar tussen 7 en 8 uur 's ochtends het duurste uur: 138,9 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 23 september 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

In de weekvooruitblik van energiehandelsplatform Powerhouse houden ze alvast rekening met een stijging van de gasprijs, door lagere temperaturen, meer vraag, maar vooral ook als gevolg van een (over)gevoelige reactie van de markt op geopolitieke berichtgeving. De balans tussen vraag en aanbod op de gasmarkt is fragiel.

Gasunie levert geen laag-calorisch gas meer aan België, weet Powerhouse. De Belgen zijn geheel overgeschakeld naar hoog calorisch gas, waardoor het laagcalorisch gas van Gasunie, dat voorheen uit het Groninger gasveld kwam, niet meer nodig is. Er stroomt nog wel gas via België naar Frankrijk. De Nederlandse huishoudens zijn nog wel ingesteld op laagcalorisch gas. Wel zijn een aantal grootverbruikers in Nederland overgestapt op hoogcalorisch gas. Lees hier de hele Powerhouse-update.

Na de berichtgeving over een 'maas in de wet' waardoor er alsnog (veel) Russisch LNG naar Europa komt, wil politiek Den Haag ingrijpen. D66 en het CDA stelden Kamervragen. Minister Sophie Hermans reageert en wil van de Europese Commissie weten welke extra maatregelen de komst van Russisch LNG kunnen voorkomen. Hermans belooft het onderwerp aan te snijden tijdens een Europese energieraad op 15 oktober.

De zomer is een sanctiepakket geïntroduceerd met voor het eerst sancties gericht op Russisch LNG. Specifiek wordt als hoofdregel de overslag van Russisch LNG naar landen buiten de EU verboden. De import van Russisch LNG in de EU is niet gesanctioneerd. Als gevolg van het verbod op overslag verleggen LNG-stromen zich. LNG dat voorheen door partijen werd overgeslagen en getransporteerd naar elders in de wereld wordt nu mogelijk (alsnog) geïmporteerd door partijen die in de EU beschikken over LNG-importcapaciteit. Dit lijkt nu in Nederland het geval te zijn en waarschijnlijk ook elders in de EU. Nederland heeft eerder aangegeven op een verantwoorde wijze Russische gasimport af te bouwen en deze ontwikkeling is daarom zorgelijk en onwenselijk, schrijft Hermans in een brief vooruitlopend op de Energieraad van 15 oktober. 'Afkicken van Russisch gas blijkt lastiger dan gedacht', kopt NRC.