Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aandacht voor plant, bodem en voeding

De bloembollensector is relatief klein. Samenwerking is daarom belangrijk. Zeker bij het verder verduurzamen van de sector. Een van de partners van Agrifirm-GMN is Syngenta. Maurice Kok is daar sinds twaalf jaar adviseur bloembollenteelt en sierteelt (buiten). Hij vertelt meer over belangrijke ontwikkelingen.

"De afgelopen jaren is onze focus meer en meer verschoven van chemische middelen naar geïntegreerde gewasaanpak waar innovatie en groene middelen een belangrijke rol spelen. Hieronder vallen dan de biocontrol producten (groene middelen die ziekten en plagen helpen te beheersen, red.) en biostimulanten (middelen die de planten versterken tegen abiotische stress, red.)", zo begint Maurice. "En daarmee boeken we zeker resultaten. Tegelijk stel ik vast dat we nog een flinke weg hebben te gaan. Effectieve middelen die verdwijnen, daar liggen volwaardige alternatieven vaak nog niet voor klaar. Voor de beheersing van botrytis komen bijvoorbeeld na 2025 meerdere registraties te vervallen. Op dit moment zijn er nog niet de groene oplossingen om dat verlies te compenseren. Er is dus nog veel werk aan de winkel."


Minder stikstof en toch voldoende groei
Maar met welke middelen biedt Syngenta op dit moment al wel een duurzame bijdrage? "Ik kan een aantal voorbeelden noemen. Een groot percentage van de landbouwgrond wordt aangemerkt als 'nutriënten verontreinigd gebied'. Hier komt de stikstofgift echt onder druk te staan. Want minder stikstof betekent ook minder opbrengst. Dat wil je als teler voorkomen. Wij bieden een oplossing met ons product Vixeran, een natuurlijk product op basis van de unieke bacteriestam Azotobacter salinestris CECT 9690. Deze bacterie is in staat stikstof uit de lucht te binden en zo gewassen van extra stikstof te voorzien."

"Een gezonde bodem is een belangrijke voorwaarde voor gezonde groei. Interra Scan is gebaseerd op hoogwaardige detectietechnologie die een brede range van bodemeigenschappen in kaart brengt, waaronder pH, bodemtextuur, organische stof, koolstof en de capaciteit van de bodem om voedingsstoffen vast te houden."

Samenwerking met het Expertisecentrum Bloembollenteelt
Voor Syngenta is de samenwerking met het Expertisecentrum Bloembollenteelt van grote waarde. Maurice zegt daarover: "Syngenta heeft geen eigen onderzoeksplatform voor de bloembollenteelt. Tegelijkertijd zijn we wel met tal van middelen actief in de sector. Binnen het Expertisecentrum Bloembollenteelt kunnen we middelen, die we als veelbelovend inschatten, testen. Maar ook de volgende fase tot toelating in de praktijk doorlopen we samen. De samenwerking met het Expertisecentrum Bloembollenteelt is wat ons betreft daarom van groot belang."

Expert Center
Syngenta deelt ook graag alle kennis die wordt opgedaan met adviseurs en telers. "Hiervoor is het digitale kennisplaform Expert Center ontwikkeld. Naast alle relevante informatie over spuittechniek, resistentiemanagement en hulpstoffen is onlangs een pagina toegevoegd over duurzaamheid. Hierop worden al onze duurzaamsheidsinitiatieven verder toegelicht. Ons doel is om (onder meer) de ecologische voetafdruk van de landbouw en tuinbouw te verkleinen, gewassen te beschermen zonder impact voor mens, milieu en omgeving en om CO₂-uitstoot in land- en tuinbouw te verminderen." Bekijk het Expert Center via: https://www.syngenta.nl/expert-center

Bron: Agrifirm-GMN

Publicatiedatum: