Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Studie over eigenschappen grootbladige hortensia

De Hydrangea behoort tot de familie Hydrangeaceae, in de orde Cornales van bloeiende planten. Deze plantenorde splitste zich vroeg af binnen de Asteriden, en omvat verschillende soorten die vaak als sierplanten worden gebruikt.

Een van de meest waardevolle soorten in de kwekerijsector is Hydrangea macrophylla, hoewel er voor dit gewas of voor nauw verwante Asteriden-soorten maar weinig genomische bronnen beschikbaar zijn. Er zijn echter twee van hoge kwaliteit samengesteld voor de hortensia-cultivars 'Veitchii' en 'Endless Summer' [van de hoogste kwaliteit met 2,22 gigabaseparen (Gb), 396 contigs, N50 22,8 megabaseparen (Mb)], en deze zijn opgeschaald naar de verwachte 18 pseudochromosomen.

Door gebruik te maken van de nieuw ontwikkelde referentie genomen van hoge kwaliteit, samen met genomen van andere verwante bloeiende planten, werd vastgesteld dat er een enkel divergentiepunt is in de Asteriden-clade waar zowel de Cornales als de Ericales afsplitsten van de euasteriden. Genetische kaartvorming met een F1 hybride populatie toonde de kracht aan van koppelingskaartvorming, gecombineerd met de nieuwe genomische bronnen, om het gen voor bloeiwijzevorm, CYP78A5 op chromosoom 4, en een nieuw gen, BAM3 op chromosoom 17, dat zorgt voor dubbele bloemen, te identificeren.

De bronnen die in deze studie zijn ontwikkeld, zullen niet alleen bijdragen aan het versnellen van de genetische verbetering van hortensia's, maar ook aan het begrip van de grootste groep bloeiende planten, de Asteriden.

Xingbo Wu, Sheron A Simpson, Ramey C Youngblood, Xiaofen F Liu, Brian E Scheffler, Timothy A Rinehart, Lisa W Alexander, Amanda M Hulse-Kemp. Twee haplotype-opgeloste genomen onthullen belangrijke bloemeigenschappen in grootbladige hortensia (Hydrangea macrophylla) en inzichten in de evolutie van Asteriden. Horticulture Research, Volume 10, Issue 12, december 2023, uhad217.

doi.org/10.1093/hr/uhad217

Indexfoto: © Norman Chan - Dreamstime.com

Publicatiedatum: