Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe groene oplossing in de aanpak van echte meeldauw

Echte meeldauw is dit jaar een hardnekkig probleem in veel gewassen. De eerste aantastingen van echte meeldauw waren al vroeg aanwezig door het vele wisselvallige weer dat we tot augustus hebben gehad.

Meeldauw is sowieso lastig te voorkomen, omdat de sporen niet direct vrij water nodig hebben om te kiemen. Echte meeldauw gedijt vooral goed als er luchtstromen en wisselvallige omstandigheden aanwezig zijn. Op deze manier kunnen de sporen zich eenvoudig verspreiden en is de kans op uitbreiding van de aantasting groot. Alertheid is te allen tijde geboden. Een goed op voorhand opgesteld plan van aanpak helpt om niet verrast te worden. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Er is best een lijstje met toegelaten middelen tegen echte meeldauw op de markt, maar op het moment dat je niet alert genoeg reageert en het probleem niet meteen de kop in drukt, kan het toch een flinke strijd worden om echte meeldauw onder controle te houden en dan is het middelenlijstje toch al snel te kort.

Zo heeft Syngenta recent nog een extra product aan het beschikbare lijstje toegevoegd, namelijk het nieuwe groene product; Ravibis. Ravibis is een basisstof op basis van natriumwaterstofcarbonaat. Zodra Ravibis in aanraking komt met schimmels dan verschrompelen ze door de osmotische druk. De schimmelsporen worden als het ware leeggezogen. Daarnaast verlaagt Ravibis de zuurgraad van het blad en dat zorgt voor remming van de schimmelgroei. Door deze mechanismen kan Ravibis een beginnende besmetting volledig genezen. Maar om een zo goed mogelijke werking te hebben, is het zo vroeg mogelijk inzetten belangrijk. Door de hulpstof Elasto G5 toe te voegen, heb je een nog betere bedekking, hetgeen de effectiviteit ten goede komt. Ravibis dient te worden toegepast in een dosering van 3 kg per hectare en mag 8 keer per seizoen worden ingezet met een spuitinterval van 10 dagen. Ravibis is van zichzelf niet geformuleerd en dat maakt het eenvoudiger om het middel te combineren met andere biofungicides of als mengpartner voor andere middelen.

Heb je toch te maken met een behoorlijke druk van echte meeldauw? Dan is het belangrijk om te kiezen voor middelen die het meeldauwniveau eerst fors terug kunnen zetten. Denk hierbij aan middelen zoals Alibi Flora, Ortiva en/of Topaz. Om vervolgens weer naar iets meer preventieve en/of biologische bedekkingsfungicides, bijvoorbeeld Ravibis of Taegro in combinatie met Elasto G5, te kunnen schakelen.

Voor meer informatie:
Syngenta Crop Protection B.V.

Tel.: +31 (0) 164 225500
www.syngenta.nl

Publicatiedatum: