Veen wordt vanwege de gunstige eigenschappen nog veel gebruikt als groeimedium, maar het is ook een belangrijke bron van koolstofemissies wanneer het wordt gewonnen en verbruikt. Er wordt op dit moment dan ook volop gezocht naar andere, meer duurzame, substraatmaterialen. Deze kunnen bijvoorbeeld worden samengesteld uit reststromen zoals kokosvezel.
Om het watergehalte in een substraat te kwantificeren wordt vaak de 'Volumetric Water Content' (VWC) gehanteerd: het volume van het water gedeeld door het substraatvolume. De VWC kan via een elektrische meting worden bepaald, door de permittiviteit van het substraat te meten. De relatie tussen de VWC en de permittiviteit hangt echter, zeker voor lage VWC's, sterk af van het gebruikte substraat. Wanneer men voor veen geijkte vochtsensoren gebruikt in alternatieve substraten, kan dan ook een relatief grote meetafwijking ontstaan.
Om dit probleem aan te pakken heeft Quantified Sensor Technology een kalibratiemethode ontwikkeld voor bodemvochtsensoren, waarmee voor elk willekeurig substraat de door de bodemvochtsensor gemeten waarden snel kan worden gerelateerd aan de VWC. "Door een versnelde nat/droogcyclus uit te voeren wordt volautomatisch en binnen een tot twee dagen een volledige calibratie verkregen. Daarbij worden de gemeten sensorwaarden van geheel droog tot en met field capacity gekoppeld aan werkelijke, door gewichtsmeting verkregen, VWC's van het betreffende substraat. Met deze calibratiecurve kan de teler ook in nieuwe substraatsoorten een betrouwbare VWC-waarde meten."
Automatische calibratieroutine van een WET-sensor in een osmocote/potgrondsubstraat
De kalibratie wordt met ingang van 1 september als service aangeboden voor Quantified-klanten, en kan zowel voor bestaande als voor nieuwe sensoren en substraten worden uitgevoerd.
Voor meer informatie:
Quantified Sensor Technology
Langegracht 70 - PLNT
2312 NV Leiden
[email protected]
www.quantified.eu