Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe is de onderzoekslocatie glastuinbouw van de WUR verdeeld?

De Businessunit Glastuinbouw heeft op haar onderzoeklocatie in Bleiswijk ruim een hectare aan netto vierkante meters beschikbaar voor onderzoek. Deze faciliteit is verdeeld over meer dan 100 verschillende afdelingen.

Zo zijn er afdelingen die kunnen worden gebruikt om interacties tussen plantenvirussen, insecten en schimmels te onderzoeken en afdelingen waar gewassen kunnen worden blootgesteld aan een hoge schimmel- of insectendruk. Verder zijn er volledig geconditioneerde afdelingen om onder verschillende daglichtomstandigheden temperatuurtrappen te kunnen maken. 40 afdelingen zijn ingericht voor gewasproeven aan groente-, bloemen en potplantenteelt. Deze afdelingen hebben naast een basisinrichting veelal een extra uitrusting, zo is het mogelijk in een aantal afdelingen ruimte en/of substraat koeling toe te passen, met meerdere voedingsoplossingen te werken, CO2-trappen te maken of belichten tot een niveau van 500 µmol.

Het brede scala aan faciliteiten maakt het mogelijk om aan verschillende gewassen onderzoek te kunnen, zo zijn er afdelingen die specifiek ingericht voor onderzoek aan:

  • Energiezuinige kas- en teeltconcepten en innovatieve technieken voor het besturen van het kasklimaat;
  • Strategieën en technieken voor duurzame gewasbescherming;
  • Het meten van emissies, nauwkeurig kunnen toedienen van voedingsstoffen;
  • Verbeteren van bodemweerbaarheid en het ontwikkelen van nieuwe teeltsystemen op water;
  • Nieuwe concepten en productiesystemen, sluiten van kringlopen en combinaties andere functie (voor dit doel beschikt de Businessunit bijv. een faciliteit om vis te telen);
  • Nieuwe, duurzame en vitale productiesystemen voor de bloembollenteelt;
  • Verschillende (dynamische) LED licht recepten;
  • Emissiearm te telen (manieren om CO2, gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest tot nul te reduceren).



De kassen worden aangestuurd door een hybride klimaatbeheersingssysteem. Dit maakt het mogelijk dat extern aangeleverde setpoints kunnen worden overgenomen. Het biedt de mogelijkheid om onderzoek te kunnen doen naar autonoom telen en nieuwe regelalgoritmen voor klimaatsturing.

Om de vragen op gebied van de meest geschikte gewaskeuze, klimaat- en teeltstrategie in een vertical farm te kunnen beantwoorden, heeft de business unit Glastuinbouw een vertical farmingfaciliteit gebouwd op zijn terrein in Bleiswijk. Deze vertical farmfaciliteit bestaat uit vier teeltcellen, twee meerlaagse cellen en twee cellen die geschikt zijn voor de teelt van hoogopgaande gewassen. Uniek aan deze faciliteit is dat in alle cellen luchtdicht geteeld kan worden, zodat de CO₂-opname door het gewas in situ gemeten kan worden. Daarmee kan het klimaat momentaan op de behoeftes van het gewas ingesteld worden.

Daarnaast beschikken ze over onder meer naoogstfaciliteiten, klimaat- en koelcellen en een kweekkastruimte.

Verder heeft de business unit een aantal laboratoria, bijvoorbeeld voor onderzoek aan bloembollen, phytopathlogie/virologie, entomologie, nematologie, grond en gewassen, maar ook een Meet lab, speciaal voor Smaak-onderzoek.

Het proefbedrijf van de Businessunit Glastuinbouw is ISO 9001-2015 geaccrediteerd. Daarnaast beschikken ze over verschillende ontheffingen. Zo mogen ze onderzoek doen aan Quarantaine-organismen, toelatingsonderzoek (werken met nog niet toegelaten middelen), GGO-onderzoek (inperkingsniveau ML I en II, PL I, Ml I, PK I en II, PKM I en II) en opium houdende gewassen.

Bron: WUR

Publicatiedatum: