Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veilingmeesterscolumn

Weer is koopman en de invloed van Sint Salarius

Elke twee weken geven de veilingmeesters van Royal FloraHolland een update over de huidige situatie op de klok. Hierin bespreken ze de invloed van verschillende factoren op de verkoop en prijzen, zoals het weer en het seizoen. Vandaag blikt Erik Boland terug op de rol van het weer en de invloed van salarisuitbetalingen.

Het weer als koopman
Het weer speelt een grote rol in de bloemen- en plantenhandel. Bij warm zomerweer komt er vaak meer aanbod, maar daalt de vraag, waardoor de prijzen omlaag gaan. Bij koel, somber weer groeien de bloemen en planten langzamer en blijft de vraag stabieler, wat vaak zorgt voor betere prijzen. Dit patroon zien we het hele jaar door.

Dit voorjaar was bijvoorbeeld koud en onstuimig. Hierdoor kochten consumenten minder voorjaarsproducten en kwamen de prijzen onder druk te staan. Toen het weer verbeterde, nam de vraag toe en stegen de prijzen. Feestdagen zoals Valentijnsdag, Vrouwendag en Moederdag brengen altijd veel vraag en goede prijzen met zich mee, maar ook daar speelt het weer een grote rol.

De plantenconsument blijft heel traditioneel
Naast het weer heeft ook het seizoen invloed op de vraag. In het najaar verkopen producten zoals Chrysanten, Pompoenen en Calluna goed. Andere producten, zoals Pot rozen en Pot gerbera's, doen het juist minder goed in deze tijd van het jaar. De consument blijft traditioneel in wat ze kopen, en het is belangrijk voor handelaren om hierop in te spelen.

De rol van de veilingmeester
De veilingmeester speelt een essentiƫle rol in het behalen van de beste prijs voor een kweker. Een van de strategieƫn die we gebruiken is het instellen van een minimum afname. Dit betekent dat kopers een minimum aantal fusten moeten kopen. Als er veel aanbod is en de vraag laag, verkoopt de veilingmeester grotere hoeveelheden per keer. Als er weinig aanbod is en de vraag hoog, worden kleinere hoeveelheden aangeboden om de prijs te optimaliseren.

De invloed van Sint Salarius
Naast het weer en het seizoen speelt ook de salarisuitbetaling een belangrijke rol in de vraag naar bloemen en planten. Tegen het einde van de maand, als consumenten hun salaris hebben ontvangen, zien we vaak dat de vraag toeneemt. Kopers anticiperen hierop en zorgen ervoor dat hun winkels en tuincentra goed gevuld zijn.

Op bezoek bij de veilingmeester?
Wil je eens een keer een kijkje komen nemen bij de veilingmeesters? Onze deur staat voor je open! We vertellen je graag meer over ons prachtige vak. Aanmelden kan via het Klant Contact Center.

Voor meer informatie:
Royal FloraHolland
Tel: 088 789 89 89
www.royalfloraholland.com