Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe ziet de glastuinbouwsector eruit in Alberta, Canada?

De Alberta Greenhouse Growers Association (AGGA) heeft onlangs gevierd dat ze al 40 jaar bezig zijn met het opleiden en vertegenwoordigen van telers van sierplanten, groenten, boomzaailingen, cannabis en retailers. Het bestuur vergadert 5 keer per jaar, inclusief hun jaarlijkse algemene vergadering. Dit gebeurt virtueel en één keer per jaar komen ze persoonlijk bijeen. Er wordt een gebied in de provincie gekozen waar ze een dag lang telers bezoeken. Die avond hebben ze een informeel diner en de volgende dag is de bestuursvergadering. Dit jaar was het gebied Medicine Hat en Redcliff aan de beurt, in het zuidoosten van Alberta, Canada. Michiel Verheul, voorzitter van de AGGA, vertelt over de laatste AGGA-tour en de sector in Alberta.

Medicine Hat en Redcliff
Michiel geeft wat achtergrondinformatie over het gebied Medicine Hat en Redcliff: "Dit gebied werd begin 1900 ontwikkeld toen er aardgas werd ontdekt. De stad Medicine Hat is eigenaar van het gas en distribueert het tegen een laag tarief naar consumenten. Dit trok en trekt nog steeds sectoren aan, waaronder de glastuinbouw. Dit is een gebied in de provincie dat 'woestijnachtig' is met een van de beste lichtkwaliteiten ter wereld, waardoor het zeer aantrekkelijk is voor het kweken van groenten en siergewassen. Het weer is ook veel milder dan in de rest van de provincie door een fenomeen dat 'chinooks' wordt genoemd: een warme straalstroom die kou kan veranderen naar temperaturen boven het seizoen. De zomers zijn hier veel langer en intenser."

In het begin van de jaren 1960 werd een coöperatie opgericht waar telers groenten (vooral komkommers en tomaten) naar een verpakkingsbedrijf konden verschepen waar ze werden gesorteerd en verkocht. De naam is Red Hat Co-op. Michiel: "We zijn nu 60 jaar verder en het concept werkt nog steeds. Het omvat nu aubergine, okra, sla en vele soorten komkommers en tomaten, en nog veel meer. Meer recentelijk heeft een grote teler de Red Hat Co-op opgenomen in hun productlijn onder de naam Big Marble farms en het marketingmerk voor heel Alberta aangevuld met een samenwerking met Pik and Pak. Dit bedrijf is een verpakkingscoöperatie in het Lacombe (centraal Alberta) gebied."

Een impressie van de dag

Uitdagingen bespreken - Beschikbaarheid van arbeid en energie
De AGGA bezocht 37 telers, de Red Hat Co-op, Big marble farms, Bevo farms en Chinook kassen. Tijdens elke bestuursvergadering bespraken ze de uitdagingen. Michiel wijst erop dat arbeid een van de onderwerpen van zorg is. "Net als elke andere groep in de wereld hebben we te maken met een tekort aan arbeidskrachten. We zijn sterk afhankelijk van buitenlandse arbeidskrachten. De Canadese overheid heeft op dit moment een goed programma voor buitenlandse werknemers waar de meesten van ons gebruik van maken in alle sectoren van de Canadese tuinbouw. De meesten komen uit Caribische landen zoals Mexico, Jamaica, de Filipijnen, Thailand en Trinidad. Dit programma staat onder voortdurende druk en als sector moeten we vechten om dit essentiële programma, dat al loopt sinds begin 1960, te behouden," legt Michiel uit.

Kassen bezocht door de AGGA

Een ander punt van zorg is de prijs en de beschikbaarheid van energie. Michiel legt uit: "Er is een constante druk om elektriciteit en aardgas te verminderen en te vervangen door alternatieve bronnen. In een provincie met veel natuurlijke hulpbronnen is het een strijd om een gemeenschappelijke basis te vinden. Telers onderzoeken deze opties voortdurend. Sommige werken goed, zoals Cogen en samenwerkingsverbanden met de energiesector. We zijn actief betrokken bij onderzoek in de provincie en bestuurslid dr. Mohuyddin Mirza houdt ons op de hoogte van projecten."

Volgend jaar is de AGGA van plan om de omgeving van Calgary te bezoeken.

Voor meer informatie:
Alberta Greenhouse Growers Association
www.agga.ca

Publicatiedatum: