Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Niels van Doorn, Chrysal Africa

“Ik heb op de fiets in ieder geval veel tijd om na te denken over alternatieven voor zeevracht"

Tholen - Wat heeft fietsen en bloemenvoeding met elkaar te maken? Nou, op het eerste gezicht niet zoveel. Toch is het allebei verweven in het leven van Niels van Doorn, General Manager bij Chrysal Africa. In oktober gaat hij, als fervent mountainbiker, de Rwandan Epic fietsen om geld op te halen voor de Tania School, een school waar Chrysal al jarenlang een vriendschap mee heeft.

Tania School
"Chrysal Africa is ruim 10 jaar geleden begonnen in Kenia en één van de oude CEO's is betrokken geraakt bij Tania School. Dit is een school voor wezen en kinderen met een beperking aan de uitlopers van Ngong Hills in Kenia. We sponsoren deze school al enige tijd en we hebben zelfs een gedeelte van de school hier opgebouwd," vertelt Niels. "De situaties hier zijn soms erg schrijnend. Kinderen hier op de school zijn wees en hebben beperkingen waardoor ze thuis niet opgevoed kunnen worden. Er heerst in veel gemeenschappen een taboe op verstandelijke beperking waardoor kinderen vaak verstopt worden voor de buitenwereld. Deze school kan de kinderen een kans op een enigszins normaal leven geven met gepast onderwijs."

Rwandan Epic
"Naast dat we bijdragen aan Tania School en elk jaar met een grote groep van kantoor ernaartoe gaan met eten en drinken en om er vooral een feestdag van te maken, wilden we er dit jaar iets groters van maken. Joseph en Jennifer, die Tania School hebben opgericht, zitten met het probleem dat door nieuwe regelgeving een aantal niveaus niet meer onderwezen kunnen worden met de huidige gebouwen. Omdat een dergelijk project groter is dan we normaal kunnen bijdragen, kwam ik op het idee om mijn hobby te combineren met werk en een sponsortocht te gaan fietsen om geld te verzamelen om de juiste klaslokalen af te bouwen. Het wordt wel een pittige tocht, niet alleen zwaar en lang, maar vooral ook technisch. Zomaar een week vrij nemen én de kosten voor deelname neer te leggen was niet vanzelfsprekend, maar wel uit te leggen voor het goede doel!" vertelt Niels lachend. Al het geld dat wordt opgehaald door de sponsors gaat naar Tania School. En of hij zin heeft in de fietstocht? "Nou, niet elk moment van de dag, maar dat mensen me sponsoren motiveert enorm."

Zeevracht van rozen
Zes jaar geleden vertrok Niels met zijn vriendin naar Kenia om daar voor Chrysal Africa te werken. "Naast het leveren van bloemenvoeding, waar wij bekend om zijn, leveren wij ook kwekersproducten en doen we sinds 2021 aan zeevracht van rozen. Daar heb ik veel aan gewerkt. Momenteel ligt de zeevracht helaas stil vanwege de situatie met de Houthi's op de Rode Zee. Voor ons is dat vervelend, want er is geen handel, maar voor de Keniaanse kwekers helemaal, aangezien ze voor dit jaar in groten getale contracten hadden afgesloten met de besparingen van zeevracht in het oog. We zijn dus druk bezig om te kijken naar andere opties. Dat is ook nodig, want de kosten voor luchtvracht stijgen ook dit seizoen weer flink door. We zijn druk met alternatieven bezig, maar het mooiste zou zijn als de Rode Zee weer opengaat." Niels sluit af: "Ik heb op de fiets in ieder geval veel tijd om na te denken over alternatieven voor de standaard zeevrachtroute!"

Je kunt hier Niels zijn fietstocht volgen en hier meer vinden over het sponsoren van de fietstocht voor Tania School.