Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sierteeltsector reflecteert op het regeerprogramma en de miljoenennota

Om resultaat te boeken op de onderwerpen die voor de sector belangrijk zijn, is samenwerken een randvoorwaarde. Geen enkele organisatie in onze sector heeft alle kennis of capaciteit in huis óf overal de juiste ingangen bij politici en beleidsmakers. 'Samen sta je sterker' geldt zeker ook voor de samenwerking in de Greenports. Die hebben een samenstelling van bedrijven, overheid, onderwijs en kennisinstellingen die zich regionaal of landelijk inzetten voor een duurzame tuinbouwsector.

Afgelopen week zat Royal FloraHolland met deze diverse groep bij elkaar om te reflecteren op het regeerprogramma en de miljoenennota van het kabinet Schoof. Daarover heeft iedereen al veel kunnen lezen in de media en de vakbladen.

Samen met de VGB reflecteerden ze op de uitdagingen voor de handel. Hoe denkt dit kabinet over sierteelt en over onze grote exportpositie? Hoe raken de aangekondigde bezuinigingen bij de overheid de voor ons zo belangrijke instanties als de NVWA en de ambassades en landbouwraden in de grote exportlanden zoals Kenia en Ethiopië? "De VGB is onze partner in de lobby voor het behoud van het lage btw-tarief. Of we veilig zijn, is allerminst zeker. Het kabinet is steeds op zoek naar geld om de bestaande en nog te verwachten gaten in de begroting te dekken."

GroentenFruithuis benadrukte het belang van een open markt. Binnen en buiten Europa. De consument wil immers jaarrond de volledige keus uit groenten en fruit in de winkel zien. Voedselzekerheid, een volledig assortiment en de positieve effecten op de gezondheid van een meer plantaardig dieet, zijn voor hen sterke argumenten in de lobby voor een open markt. Met de sierteeltsector als voorbeeld wordt ook door deze sector gewerkt aan een sectorspecifieke en door Europa goedgekeurde meetmethode voor de milieubelasting (PEFCR).

Vanuit de Wageningen Universiteit kwam het effect op het hoger onderwijs en de wetenschap aan bod. Verheugend is dat in het regeerprogramma staat dat 'de glastuinbouwsector met hoogtechnologische productie van groot belang is voor de Nederlandse economie en voedselzekerheid, wereldwijd'. Tegelijkertijd ligt er een bezuinigingsopgave van 1 miljard, zijn diverse fondsen niet meer toegankelijk en worden subsidies gereduceerd. Het woord innovatie staat 85x in het regeerprogramma, maar hoe geef je daar invulling aan als er veel minder geld is voor onderzoek?

Tenslotte werd door de gedeputeerde van de provincie Noord-Holland aangegeven dat er vanuit alle provincies aan de minister van LVVN gevraagd is om het Nationale Programma Landelijk Gebied niet stil te leggen. Er is veel tijd en moeite door de provincies gestoken in het maken van gebiedsplannen die moeten leiden tot een verbetering van de kwaliteit van water, bodem en natuur in het landelijk gebied.

In de discussie kwamen ook kansen op tafel. Het kabinet heeft een pragmatische insteek en wil het beleid afstemmen op de praktijk. Voor de verdere inzet op duurzaamheid halen ze inspiratie op uit de dialoog met ondernemers. Het afgesloten energieconvenant blijft leidend voor de ambities van de glastuinbouw. Het kabinet wil af van nationale koppen op Europees beleid. Dat geeft ruimte op sommige onderwerpen, maar het zal nog steeds hard werken blijven voor iedereen om aan alle aankomende verplichtingen te voldoen.

Bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: