Maandag stond bij Tjeerd Peeters van Nufarm een lokaal ritje op de planning—een zogenaamd "rondje om de kerk." Op LinkedIn deelt hij een verslag vanuit het regenachtige Noord-Limburg.
Eerst even langs bij Rob, tussen de aardbeien. Rob is overtuigd van de werking van Fado en teelt zijn aardbeien het liefst met zo min mogelijk chemische correcties. Bij binnenkomst komt de zoete geur van aardbeien me tegemoet. De kas en het gewas zien er goed uit: geen meeldauw te bekennen en slechts een enkel wit vliegje. Toch merkt Rob een gewasreactie op aan het begin en het einde van de rij. Als teler wil je dit liever voorkomen, dus we gaan onderzoeken hoe we dit kunnen aanpakken.
Daarna gaan we door naar de proeven bij Botany. NuFarm participeert in de aardbei-spintproef. De spintpopulatie in de proef is mooi opgebouwd, en er is een duidelijke werking van onze integreerbare biologische middelen zichtbaar. Ook is er effect op de witte vlieg die in de kas aanwezig is.
Verder nemen we deel aan de Mycos-proef in de komkommers, waarbij geïnfecteerde stompjes in het gewas te zien zijn. We verwachten snel resultaten. De gerbera-meeldauwproef, waaraan we deelnemen met Fado en een experimenteel middel (EXP), is ook goed geïnfecteerd, dus hier verwachten we eveneens veelbelovende resultaten.
Op de terugweg naar huis zien we dat de regenbui voor sommige telers op de Limburgse zandgrond niet voldoende zekerheid biedt. Voor de zekerheid wordt de haspel nog een keer gezet.