Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edison Jerez, Semidor

"Het potentieel van deze technologie is immens"

Op 26 september ontving de gemeenschap van Guaranda (Ecuador) een waterfiltersysteem van Semidor, NUF Filtration en de Israëlische ambassade in Ecuador. Volgens Edison Jerez (general manager bij Semidor) maakt het filter, dat oorspronkelijk is ontwikkeld door NUF infiltration, gebruik van een geavanceerde nanofiltratiemethode die oorspronkelijk is ontworpen voor dialyseapparaten. In dit artikel vertelt hij meer over de impact van de technologie in de gemeenschap en het potentieel ervan voor land- en tuinbouwers over de hele wereld.

"Als een koffiefilter"
Om de werking van het waterfilter uit te leggen, vergelijkt Jerez het met een koffiefilter: "Het NUF-filtratiesysteem werkt bijna als een koffiefilter, maar dan een filter dat zo fijn is dat het biologisch materiaal fysiek van het water scheidt. Dit omvat alles variërend van schimmelsporen, eitjes, bacteriën en zelfs de meeste virussen. In tegenstelling tot traditionele waterfilters die afhankelijk zijn van chemische zuivering of UV-licht, werkt het NUF-systeem mechanisch en filtert het deeltjes zo klein als 30 nanometer uit het water, terwijl essentiële elementen zoals stikstof, calcium en kalium in het water blijven - een voordeel voor zowel menselijke consumptie als toepassingen in de land- en tuinbouw."

Impact op de gemeenschap
De installatie van de waterfilter is het resultaat van een samenwerking tussen Cadena (een in Ecuador gevestigde Joodse NGO) die samenwerkt met Semidor, NUF filtratie en de Israëlische ambassade. Volgens Jerez wilden de partijen de gemeenschap voorzien van een betrouwbare bron van gezuiverd water, vrij van schadelijke micro-organismen. Jerez: "De plattelandsgemeenschap van ongeveer 400 mensen was lange tijd afhankelijk van besmet water dat hoge concentraties ziekteverwekkers bevatte. De gemeenschap werd zwaar getroffen door het gebrek aan schoon water en wij zagen een kans om deze situatie te verbeteren."

Hij benadrukt dat het filter de algehele gezondheid en hygiëne in de gemeenschap bevordert: "Het filter werd geplaatst bij de school in het dorp, wat betekent dat de eerste mensen die zullen profiteren van dit filter de kinderen zijn. In Guaranda zagen we dat de mensen kleine tuinen hebben om verschillende gewassen te verbouwen. In deze tuinen betwijfel ik of de voordelen van de filtertechnologie volledig zichtbaar gaan zijn, maar we hebben al wel gezien hoe het bij sommige teeltbedrijven al werkt. Het schoonmaken van het voedsel en het bereiden van de lunch gebeurde met nieuw gefilterd water."

Toepassing voor de tuinbouw
Toch vindt Jerez dat de toepassing van het filter in de tuinbouw niet kan worden overschat. "Vandaag de dag wordt schoon water steeds zeldzamer. De mogelijkheid om alle ziekteverwekkers te filteren zonder elementen als stikstof, calcium of kalium te verwijderen, betekent dat teeltbedrijven hun drainwater kunnen recyclen om het gebruik van meststoffen te verminderen en daarnaast de mogelijkheid van besmetting weg kunnen nemen.

Het potentieel van deze technologie is enorm. Het meeste onderzoek toont aan dat de grootste inoculatieplaats voor nematoden in een teeltbedrijf het water in het reservoir is, dat besmet is met nematoden. Telers die hun water recyclen of hergebruiken zouden NUF absoluut ook moeten toepassen. De kans dat verschillende soorten schimmels, zoals Fusarium, de watertoevoer besmetten is extreem groot als het water niet juist wordt gefilterd."

Jerez sluit af met de mededeling dat de Israëlische ambassadeur plannen heeft bevestigd voor toekomstige samenwerking om andere gemeenschappen in Ecuador van soortgelijke waterfiltersystemen te voorzien.

Voor meer informatie:
Semidor
www.semidor.com

Publicatiedatum: