Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kasproeven met laserstralen voor plaagbestrijding

De groeiende noodzaak om bloemen en planten te telen, zonder de inzet van chemische middelen en met behoud van de kwaliteit, vraagt om technische innovaties die dit mogelijk gaan maken. Een van de projecten waar Glastuinbouw Nederland, samen met zes andere partijen, sinds vorig jaar bij betrokken is, is het PPS-project L.I.G.H.T.. Binnen dit project worden de mogelijkheden onderzocht om met behulp van laserstralen plagen te doden, deelt Henk van Daalen van Glastuinbouw Nederland.

Binnen het project wordt onderscheid gemaakt in het gebruik van lasers tussen:

  • Het gebruik van lasers tussen het gewas, om hier insecten te doden.
  • Het gebruik van lasers in het ventilatiesysteem, om het binnenkomen van insecten te voorkomen.

In het afgelopen jaar zijn er verschillende onderdelen onderzocht en ontwikkeld. Zo is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de meest effectieve laserafstelling voor het doden van de belangrijkste plaaginsecten. Vanzelfsprekend is hierbij ook gekeken of de planten intact bleven. De resultaten uit deze eerste onderzoeken hebben laten zien dat het mogelijk is om diverse soorten insecten te doden, zonder dat de plant schade oploopt. Wel zijn er duidelijke verschillen te zien tussen de verschillende soorten plagen en plaagstadia. Deze kennis wordt op een later moment gedeeld.

De komende maanden wordt het onderzoek vervolgd, door in kasproeven de effecten van de laserbehandelingen te onderzoeken bij verschillende plagen en gewassen. Interesse in de resultaten van dit project? Bezoek het Water en PlantgezondheidEvent op 10 oktober.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: