Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een Armeens verhaal hoe een bakkerij uitbreidt tot een rozenkwekerij

Khachik Aharonyan, 42, is de eigenaar van "Zeytun Sweet", één van de grootste bakkerijen in Armenië. Hij heeft zijn leven aan het bedrijf gewijd en is meteen na zijn studie en militaire dienst begonnen. Khachik is getrouwd met Gayane en samen hebben ze drie kinderen. En nu heeft hij ook een rozenkas.

Nachttemperaturen
"We zijn een jaar geleden begonnen met het kweken van rozen in 2,7 ha ultramoderne kassen van Richel in het district Yeghvard. Deze kassen liggen ongeveer 15 kilometer ten noorden van Yerevan, gelegen op de 40e breedtegraad", vertelt Khachik. Het is een interessante locatie: de kassen liggen op 1400 meter boven zeeniveau waar meer dan 300 zonnige dagen per jaar voorkomen. "De nachttemperaturen komen nooit boven de 20°C uit waardoor we jaarrond bloemen van topkwaliteit kunnen kweken zonder extra belichting."

Het bereiken van optimale temperaturen in de zomer kan echter lastig zijn. "We hebben te maken gehad met een aantal zeer warme dagen, met temperaturen van meer dan 37°C en hoge stralingsniveaus. Maar dankzij onze hightech kas, die aan de nok tien meter hoog is en aan twee kanten ventileert, hebben we een goed klimaat kunnen handhaven. We gebruiken schaduw, vernevelen onder hoge druk en de temperatuur binnen komt nooit boven de 29°C."

Enkele van de variëteiten die ze kweken zijn Jumilia, Red Naomi en verschillende premium sprayrozen. "Momenteel kweken we tussen 12.000 en 25.000 rozen per dag met de hulp van 42 vaste werknemers", vertelt Khachik.

Van bakkerij tot agrovoedingscomplex
Maar hoe breidde Khachik Zeytun Sweet uit van een bakkerij tot een modern, groot agrovoedingscomplex - en vooral, waarom besloot hij rozen te gaan kweken? Khachik heeft zich binnen zijn banketbakkerij altijd gericht op energiezuinige technologieën en het optimaliseren van de keten. "Toen we koelwagens kochten om onze logistieke activiteiten uit te breiden, merkten we een toenemende vraag naar bloementransport buiten Armenië. Toen ontmoette ik het Richel-team in Armenië als leverancier en Prom Group als bouwer", herinnert hij zich. "Om eerlijk te zijn zou ik dit project niet hebben doorgezet zonder hun sterke steun vanaf het idee tot de realisatie van het project."

Zeytun Sweet had slechts zes maanden nodig om de financiering rond te krijgen en nog eens zes maanden om de kassen te bouwen. "Onderweg hadden we met uitdagingen te kampen. Maar uiteindelijk ben ik blij dat ik met Richel Group en Prom Group heb samengewerkt om deze nieuwe onderneming te ontwikkelen."

GlobalGAP
Hoewel Khachik rozen kweekt, heeft hij ervoor gezorgd dat hij de normen van de voedingsindustrie toepast op zijn tuinbouwbedrijf: de faciliteit is zo ontworpen dat er voldaan wordt aan de GlobalGAP-certificeringsnormen. "We zorgen ervoor dat er geen inputs (zoals meststoffen of chemicaliën) in de teelt terechtkomen om het risico op besmetting te minimaliseren en de kans op ziekten te verkleinen. We hebben ook veel zorg besteed aan het creëren van een comfortabele werkomgeving voor onze werknemers, met ruime lunchruimtes en een geluidssysteem van hoge kwaliteit dat hun favoriete muziek afspeelt."

Wat is het geheim van hun succes? "Mijn geheim? Ik ben een workaholic," lacht Khachik. "Ik zie mijn tijd op deze aarde als kort en ik wil er geen minuut van verspillen. Ik werk hard en kies partners die dezelfde waarden delen."

Khackik bevestigt zijn werkverslaving en deelt ook mee dat hij wil uitbreiden. "We overwegen een uitbreiding van 1,3 ha in 2025. Eerlijk gezegd zijn we erg tevreden met onze huidige opzet. Tegelijkertijd zijn we de ervaringen van het afgelopen jaar aan het analyseren en zullen we wat kleine veranderingen aanbrengen om perfect te zijn."

Voor meer informatie:
Richel Group
Quartier de la gare
13810 Eygalieres, Frankrijk
Tel: +33 (0) 4 90 95 14 68
[email protected]
www.richel-group.com

Publicatiedatum: