Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op pad met Jeroen Groot: Tussen de pioenen

Nat, natter, natst. Veel kwekers hebben dit jaar last gehad van de extreme weersomstandigheden. Ook in de pioenrozenteelt. Extreme regen- en hagelbuien lieten duidelijke sporen achter op de bloemen en stelen en ook de bewaring was het afgelopen jaar een grote uitdaging. In de koelcel bij teler William Boon in Bovenkarspel blikt Jeroen Groot, teeltspecialist bij Agrifirm-GMN, terug op het afgelopen seizoen.

"Kijk", zegt Jeroen terwijl hij een van de bloemen pakt, "zowel op het blad als in de bloemblaadjes is hier hagelschade te zien." Hij wijst op het grijsgehagelde blad van de steel en de bruine vlekjes op de bloem zelf. "Hierdoor waren veel bloemen niet verkoopbaar of werden ze verkocht met schade. Er zijn zelfs klanten die besloten om percelen niet te oogsten, omdat het simpelweg niet winstgevend zou zijn."

Geluk bij een ongeluk
Ondanks de schade zijn de meeste bloemen toch voor een redelijke prijs geveild. De vraag naar pioenen was groot. En omdat er minder aanbod was, waren de prijzen redelijk tot zelfs goed. Onder de extreme omstandigheden waar we dit jaar mee te maken hadden, is goede advisering nog belangrijker stelt Jeroen. "Hagelschade biedt schimmelziekten zoals botrytis en phytophthora de mogelijkheid om sneller de plant binnen te dringen. Des te belangrijker is het dus om de plant onder die omstandigheden extra goed te beschermen."

Proeven in de praktijk
Na een aantal jaren proeven gedaan te hebben op het praktijkveld in Hem, zijn dit jaar proeven op diverse andere locaties gedaan. "We hebben dit jaar een meerjarige bemestingsproef liggen in Bovenkarspel en in Nibbixwoud hebben we een onkruidproef gedaan waarmee we diverse middelen hebben getest met een LDS-bespuiting. Dit jaar hebben we ook weer een botrytisproef gedaan. Dit keer bij Borst Bloembollen in Obdam." Juist door uit te wijken naar andere proefvelden kom je volgens Jeroen andere teeltomstandigheden tegen dan voorgaande jaren. "Wat we bijvoorbeeld zagen op het proefveld in Hem is dat de ziektedruk daar lager was dan afgelopen jaar in Obdam. Dit levert ons extra inzichten op die we gebruiken in onze advisering."

Resultaten na bewaring?
Het onderzoek stopt niet na de oogst. De verschillen worden juist ook getest na bewaring. Wat is het effect op het blad en bloem? "Juist na zo'n seizoen met extreme weersomstandigheden levert dit veel waardevolle inzichten op. Wat we zien in de proeven van afgelopen jaar is dat de proeven met chemische middelen beter uit de bus komen dan die met alleen maar groene middelen. De potentie van groene middelen liegt er niet om en we zullen in de toekomst ook over moeten, maar wat we nu zien is dat dat nog wel veel risico's met zich meebrengt. Zeker als het gaat om de lange bewaring van bloemen. Daarom zetten we ieder jaar weer in op onderzoek. Zodat we ook op de lange termijn kunnen vertrouwen op de middelen die we inzetten."

Voorbereidingen Informatiebijeenkomst Pioen
Sinds enkele jaren organiseert Agrifirm-GMN samen met CNB jaarlijks een bijeenkomst die volledig is toegespitst op de pioenenteelt. In 2024 staat deze eind november op de planning. Jeroen daarover: "Deze bijeenkomst staat in het teken van de brede ontwikkelingen in de pioenenteelt. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de laatste actualiteiten op het gebied van gewasbescherming, maar ook voor innovaties en nieuwe technieken is er aandacht. Persoonlijk zie ik daarin grote kansen voor de pioenenteelt. Klanten en relaties worden in oktober uitgenodigd voor deze bijeenkomst. Het is wat mij betreft een mooie gelegenheid om telers en andere specialisten uit het vak samen te brengen en zo van elkaar te leren. Want dat dit nodig is, dat heeft dit jaar wel bewezen."

Bron: Agrifirm-GMN

Publicatiedatum: