Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bustour Canadian Greenhouse Conference 2024

Komkommers zaaien en verwondering oogsten

Tholen - Wat is jullie stengeldichtheid? Vertel eens wat meer over de bestuiving? Hoe zit dat met die by-laws? De vragen die de deelnemende telers aan de bustour dinsdag daags voor de Canadian Greenhouse Conference op zich afgevuurd krijgen verraden dat sommige bezoekers de glastuinbouw pas net leren kennen, terwijl andere bezoekers zelf ook teler zijn en het in de details zoeken met hun vragen.

In beide gevallen geldt dat de deelnemers een unieke kans krijgen om achtereenvolgens in een tomatenkas, een komkommerkas, in de teelt en verkoop van potplanten én in de opkweek van kasgroenteplanten te kijken. Ridge Farms, JEM Farms/Horteca, Colasanti's Tropical Gardens en Ontario Plants Propagation stellen de dag voor de start van de beurs hun bedrijven open.

Ook tijdens het verplaatsen van bedrijf naar bedrijf is er genoeg te zien. In het glastuinbouwgebied tussen Kingsville en Leamington wordt op diverse plaatsen gebouwd. Er komen nieuwe, grote kassen bij, in het gebied dat toch al opvalt vanwege de schaal. Dat merken ook diverse deelnemende telers op uit andere Canadese regio's, waar de schaal van de glastuinbouwbedrijven vaak kleiner is. How many acres do you have? Less than one acre, is het antwoord op de vraag van een teler aan een collega. Hoeveel acres hij zelf heeft? Vier.


Op bezoek bij Ridge Farms. Bekijk hier de hele fotoreportage.

Tomaten zonder belichting
De kassen waar de groep binnen mag kijken zijn op één na nieuw, zo niet gloednieuw. De kas van Ridge Farms is in 2021 gebouwd. De resistente vleestomaten, en diverse proefrassen van veredelingsbedrijf Bayer die er ook geteeld worden, groeien er zonder kunstlicht. Gemiddeld duurt het zo'n vier à vijf dagen voordat de tomaten na de oogst in de winkel liggen, vertelt teler, en vandaag ook gelegenheidsgids, Sydneigh Wilson. Ze vertelt honderduit over alle technieken die beschikbaar zijn, van hygiënesluizen tot waterdesinfectie en van verwarmingssystemen tot belichting.

Over dat laatste, belichting, heeft ze een duidelijke mening. Met belichting is het mogelijk jaarrond te telen, maar levert ook uitdagingen op. "Als je gaat belichten bied je plaaginsecten het tropische klimaat waar ze van houden." Het maakt dat ze bij het tomatenteeltbedrijf nog twijfelen over het wel of niet belichten. Bovendien is er de concurrentie uit Mexico, waar ze 's winters zonder belichting tomaten telen die concurreren met het lokale, Canadese product, waar ze als je in de supermarkten in de regio kijkt dan wel weer heel trots op zijn. Op nagenoeg elke tomaat of komkommer staat wel een Canadees vlaggetje.


Binnenkijken bij JEM Farms. Bekijk hier de hele fotoreportage.

Beter voor de buren
Bij JEM Farms staat de HPS-belichting in de kas met komkommers en de kas met mini-komkommers volop aan dinsdagochtend. Even later loopt de groep ook de kas in die gebouwd is als democentrum. Daar vergelijken ze full LED-belichting met een hybride systeem. Hier is duidelijk de keuze gemaakt om wél te belichten, al zijn ze er nog niet helemaal over uit op welke manier dat in de toekomst moet. Investeren doen ze ondertussen volop, in onder meer Airmix-systemen om de ramen vaker dicht te kunnen laten. Goed voor energiebesparing, maar ook voor de buren, legt hoofdteler Blake uit. De by-law maakt dat telers in het gebied scherper op hun lichtemissie moeten letten.

"Oh, kom je uit Nederland", vraagt teler Blake als we samen met een Canadese collegateler nog even stilstaan bij een machine in de schuur. De machine is eigenlijk een schredder voor tijdens de teeltwisselen. Hij lacht. "In Nederland hebben ze daar speciale machines voor. Dat weet ik." JEM Farms maakte een eigen machine, waarvoor een stuk techniek is geleend van een machine die voor het hakselen van maïs wordt gebruikt.


Terry Colasanti. Bekijk hier de hele fotoreportage.

Geiten
Het contrast tussen de twee kassen vol kasgroenten en de kas van Colasanti's is groot. Hier geen hele hoge, moderne kas, maar wel een bedrijf waar inmiddels de vierde generatie precies weet wat het moet doen: planten aantrekkelijk maken voor de consument. Op meerdere locaties kweekt men zelf planten op, die men als groothandel en ook vanuit de eigen locatie als retailer verkoopt.

De absolute hardloper is de Venus vliegenvanger (Dionaea Muscipula). Ook de enige plant waar ze in de kas belichting voor hebben hangen. Allerlei soorten licht komen we elders op het bedrijf ook tegen, in het retailgedeelte waar ook spelmachines staan die fel staan te knipperen. Ook kun je er midget golven en tropische dieren zien. Allemaal om Colasanti's aantrekkelijk te maken voor een groot publiek.

Teler Terry vertelt over hoe er onder meer alligators naar de kas in Canada werden gehaald hiervoor, maar dat uiteindelijk bleek dat de geiten het meest populair zijn bij bezoekers. In de toekomst komt de focus op minder exotische dieren te liggen, terwijl het aanbod aan planten gigantisch is en zeker wél exotisch, inclusief een lekker vochtig klimaat, voor de planten dan.


Teamfoto bustour op bouwplaats bij Ontario Plants Propagation in Glencoe. Bekijk hier de hele fotoreportage.

Mega hightech
Na de pauze volgt de verplaatsing naar Glencoe. Daar rijdt de bus een bouwplaats op, en eigenlijk eerst voorbij. Als de ingang gevonden is, wordt het gezelschap verwelkomd met barbecuehapjes en muziek. Die ochtend is net de officiële openingsceremonie gehouden. De eerste 13 acres zijn nagenoeg klaar. Een indrukwekkend, mega hightech complex, is uit de grond gestampt. Tijdens de rondleiding lopen de werkmannen nog rond. Onder meer de HPS-belichting wordt nog opgehangen.

Het doel van de nieuwe opkweekfaciliteit die onder Nederlandse leiding staat: heel hygiënisch met minder mensen op grote schaal opkweken. Een centrale rol in dat plan speelt het logistieke systeem waar straks meer dan 5000 containers over gaan bewegen, en op termijn, als de volledige 44 acres er staan, zelfs meer dan 20.000 containers, vertelt Director of Operations Theun Peters.

Indrukwekkend, en dat geldt eigenlijk voor alle bedrijven die door de bustour zijn aangedaan. Zeker de nog niet zo met de hightech glastuinbouw bekende bezoekers keken hun ogen uit, en de mensen die de sector al wel wat beter kennen, zijn dan weer verbaasd over hoe extreem er is uitgepakt met allerhande automatisering in de kas van Ontario Plants Propagation in Glencoe. Kijk er de foto's maar op na, en loop op die manier direct een rondje mee van de start op bezoek bij Ridge Farms tot het slot op bezoek bij Ontario Plants Propagation.