Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwekerij Wouters maakt stappen in biologische bestrijding

Bij Kwekerij Wouters werken ze aan een toekomst waarin planten op een zo groen mogelijke wijze worden gekweekt. Daarom experimenteren ze met biologische bestrijding door het inzetten van natuurlijke vijanden.

Op dit moment voeren ze twee grote proeven uit: één met bolchrysanten en één met kerststerren. Het doel is om te onderzoeken hoe ze schadelijke insecten zoals bladluis, trips en witte vlieg zoveel mogelijk kunnen bestrijden zonder gebruik te maken van chemie.

Proef 1: Bolchrysanten
Op één van de afdelingen met bolchrysanten hebben ze een speciale proefopstelling. Ze hebben zelf Alyssum (bankerplant) gekweekt, een plant die als gastheer dient voor orius (een roofwants) en deze boven de afdeling opgehangen. Deze natuurlijke vijand helpt bij de bestrijding van trips. Daarnaast gebruiken ze roofmijten om trips en witte vlieg te bestrijden. Deze worden met behulp van een speciale blaasmachine over de planten verspreid.

De voordelen van deze aanpak:

  • Natuurlijk evenwicht: Door het gebruik van natuurlijke vijanden creëren ze een natuurlijk evenwicht in de kassen.
  • Minder/ of geen chemicaliën.
  • Hogere kwaliteit: Planten die op deze manier worden gekweekt, zijn vaak gezonder en hebben een betere kwaliteit en houdbaarheid.

Proef 2: Kerststerren
Ook bij de teelt van kerststerren zet Kwekerij Wouters vol in op biologische bestrijding. Dit doen ze inmiddels al geruime tijd met redelijk goede resultaten, maar ze vinden dat het nog beter kan en moet en daarom zijn ze nu aan het doorontwikkelen.

Omdat het Verenigd Koninkrijk hele strenge eisen stelt aan de aanwezigheid van witte vlieg op kerststerren, is dit een belangrijk onderdeel van de teelt. Ze gebruiken dezelfde roofmijten als bij de bolchrysanten, aangevuld met verschillende soorten sluipwespen die zich specialiseren in de bestrijding van witte vlieg. Alle afdelingen met kerststerren krijgen deze behandeling.

Ook wordt er een proef uitgevoerd in één afdeling met de inzet van feromonen. Deze feromonen lokken zowel de mannelijke als vrouwelijke witte vlieg. Deze afdeling wordt vergeleken met een andere afdeling waar geen feromonen ingezet worden. Wekelijks worden de vangplaten beoordeeld, geteld en geregistreerd. Na afloop van de proef zal blijken of dit een goede aanvulling in de strategie is.

Waarom biologische bestrijding?
Coen Wouters: 'Hoewel biologische bestrijding in eerste instantie duurder is dan traditionele methoden, geloven wij dat het de toekomst is. Door nu te investeren in onderzoek en ontwikkeling, zijn we beter voorbereid op een toekomst waarin het gebruik van chemische middelen steeds verder wordt beperkt. Bovendien dragen we bij aan een duurzamere wereld.'

Samenwerking
Voor de uitvoering van deze proeven werken ze nauw samen met toeleverancier Van Iperen. Zij ondersteunen Kwekerij Wouters met hun expertise op het gebied van gewasbescherming en onderzoek. Wekelijks komt er iemand vanuit Van Iperen om de proeven na te lopen en te beoordelen. De gewasbeschermingsspecialist komt elke 14 dagen langs om te kijken hoe de strategie verloopt en of er iets gewijzigd moet worden.

Evaluatie en toekomst
Over een maand evalueren ze de resultaten van de proef met bolchrysanten. De resultaten van de proef met kerststerren zullen later bekend worden. Op basis van deze resultaten kunnen ze hun teeltmethoden verder optimaliseren en hun kennis delen met andere telers.

Voor meer informatie:
Kwekerij Wouters
Enserweg 3a
8307 PJ Ens
[email protected]
www.kwekerijwouters.nl

Publicatiedatum: