Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe kunnen telers omgaan met uitdagingen in de lelieteelt?

De lelieteelt en daarmee de lelietelers in Nederland hebben te maken met grote uitdagingen, volgens Agrifirm-GMN. De maatschappelijke discussie over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de buurt van bewoond gebied is er daar één van. Een andere uitdaging betreft de moeilijke teeltomstandigheden waar telers mee hebben te maken als gevolg van nachtvorst, wateroverlast en vervuring. En omdat de lelieteelt onder vuur ligt wordt het ook steeds lastiger om geschikte grond te vinden.

Plannen maken
Het constateren van al deze uitdagingen is één, maar hoe anticipeer je hierop? Hoe worden risico's weer beheersbaar? Hierop is natuurlijk niet één eenduidig antwoord te geven. Het vraagt om een meerjarenplan waarbij het teeltplan van lelies wordt aangepast aan de actualiteit en veranderende omstandigheden. Hieronder een aantal onderdelen die volgens Agrifirm-GMN deel uitmaken van de plannen:

Perceelkeuze
"Kies voor percelen waar het risico op klachten van omwonenden klein is. Zorg op de plekken met wel huizen in de directe omgeving, voor ruime bufferstroken. Blijf vooral niet anoniem voor omwonenden, maar zorg dat u bereikbaar en toegankelijk bent voor vragen. Dat wordt gewaardeerd. Natuurlijk is het belangrijk om vooral ook te kijken naar de gesteldheid van de bodem en het risico op vorstschade. Let bij de perceelkeuze ook goed op de afwatering. Een gezonde bodem maakt de plant weerbaarder en minder gevoelig voor ziekte en vorst."

Teeltduur
"De tweejarige teelt die nog veel voorkomt, brengt extra risico op vorstschade met zich mee. Daarnaast zijn er in de tweejarige teelt substantieel meer gewasbeschermingsmiddelen nodig. En juist dat staat steeds meer onder druk. In 2027 vallen er opnieuw middelen uit het pakket, en daarmee wordt o.a. de beheersing van botrytis nog moeilijker. Houd hier nu al rekening mee. Bedenk ook dat aanpalende percelen van de tweejarige lelies extra vuurdruk ervaren."

Rassenkeuze en plantafstand
"De keuze voor sterke rassen is essentieel. Dit voorjaar was goed te zien welke rassen vorst- en vuurgevoelig zijn. Neem deze informatie mee in het toekomstige teeltplan. Uiteindelijk is de opbrengst die wordt behaald leidend en slimme rassenkeuze is hierin essentieel. Denk ook goed na over de plantafstand. Meer ruimte leidt tot meer luchtstroming waardoor de kans op botrytis aanzienlijk wordt verminderd."

Middelenpakket 2027
"De adviseurs van Agrifrim-GMN hebben goed in beeld welke middelen er de komende jaren afvallen maar ook welke producten er wél kunnen worden ingezet in de lelieteelt. Het is belangrijk om daar nu al kennis van te nemen en daarop te anticiperen."

Toekomstgericht op langere termijn
"Lelies telen vraagt van de ondernemer een strategische aanpak met oog voor de langere termijn. Het wordt een specialisme en daarom biedt de lelieteelt naast uitdagingen zeker ook kansen voor telers die hierop goed weten in te spelen."

Bron: Agrifirm-GMN

Publicatiedatum: