Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kansen voor kwekers

Bioloog: "Bloemen en planten doen ertoe"

Bloemen en planten zijn goed voor de mens. Ze werken stressverlagend en verbeteren de stemming. Dat zijn niet zomaar uitspraken: onderzoek toont het aan. Hier liggen interessante kansen voor kwekers. Maar welke dan? Een interview van Royal FloraHolland met bioloog en groene conceptontwikkelaar Kim van der Leest.

"Bloemen en sierplanten worden in het duurzaam denken regelmatig weggezet als nutteloze wegwerpitems. Dat doet de vele bewezen positieve effecten van bloemen en planten op het welzijn van de mens geen recht. Zelfs een klein beetje groen is al gunstig."

Aan het woord is Kim van der Leest, bioloog met een zakelijke achtergrond. Iemand die haar kennis van flora en fauna slim combineert met een scherp instinct. Zo ontwikkelde ze voor VBW FloraVita bloemen- en plantenrecepten – combinaties van kleuren, vormen en geuren van bloemen en planten - die het gemoed van mensen positief kunnen beïnvloeden. Speciaal getrainde bloemisten, FloraVitalisten, zijn opgeleid om de recepten toe te passen. "Een waardevol, sprekend voorbeeld vind ik het effect op mensen met dementie. Een plant of boeket met goedgekozen bloemengeur kan helpen samen met dierbaren verloren herinneringen te herbeleven. Het is bijzonder om te zien hoe krachtig dat effect is."

Groene motor voor mens en maatschappij
Ontspanning, energie en verbinding zijn de drie hoofdthema's van de bloemen- en plantenrecepten. "Belangrijk is het contact, de zintuiglijke beleving. Het gaat dan niet alleen om geur, maar ook om kleur, de plek en vorm. Bepaalde herhalende vormen hebben een ontspannend effect. En andersom kan een bepaalde kleurencombinatie juist weer verkwikkend werken."

Verder werkt Kim als adviseur mee aan Werklandschappen van de Toekomst, toekomstbestendige bedrijventerreinen. Een goed voorbeeld is Park 2020 in Haarlemmermeer. "Ook hier zie je dat natuur wordt ingezet voor een prettige en gezonde omgeving met gelukkige werknemers. Het verlaagt ziekteverzuim, verhoogt de productiviteit en maakt een werkgebied aantrekkelijker."

Kansen voor kwekers
Maar wat heb je daar als kweker aan? Kim: "Kansrijk voor kwekers is om vanuit dit idee van welzijn te kijken naar de mogelijke positieve effecten van hun producten. Mits onderbouwd kunnen ze daar ook actiever over communiceren naar klanten én consumenten toe. Negentig procent van de tijd zitten we binnen in dit land: in onze huizen en in onze kantoren. Juist daar kan groen dichtbij een verschil maken. Maar je moet wél weten hoe."

Zien én doen
De sierteeltsector stond de afgelopen jaren weleens in een kwaad daglicht. Wat vindt Kim daarvan, als bioloog? "Natuurlijk is het belangrijk dat we gaan voor oplossingen die onze planeet zo min mogelijk belasten. Dat geldt voor álle sectoren. Maar je kunt niet zomaar zeggen: koop geen planten en bloemen meer. De positieve effecten op ons welzijn zijn daarvoor te groot. Het mooie is dat deze effecten tijdloos zijn en juist heel goed samengaan met bewuste teelt." Ze benadrukt het meermaals tijdens het gesprek: de sierteeltsector heeft serieuze kansen voor groei. "Door je klanten en consumenten te helpen die unieke voordelen van groen te zien. Daar is al veel onderzoek naar gedaan. Nu is het vooral zaak die voordelen te leren zien én om ze in de praktijk goed en onderbouwd over te brengen."

Bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: