Glastuinbouwondernemers in het Westland moeten met hun collega's blijven delen hoe zij omgaan met verbetering van de biodiversiteit in hun omgeving en waar zij de risico's en kansen zien op dat gebied. Die aanbeveling staat in een op 8 oktober verschenen rapport, opgesteld door Innoplant, in opdracht van de gemeente Westland, Glastuinbouw Nederland, het Hoogheemraadschap van Delfland en de provincie Zuid-Holland. De presentatie van het rapport vond plaats in het World Horti Center in Naaldwijk, tijdens een bijeenkomst met telers over biodiversiteit.
Voor het rapport 'Onderzoeksresultaten van de kansen en risico's van biodiversiteit zoals ervaren door telers in het Westland' zijn elf telers geïnterviewd en hebben 79 telers een enquête ingevuld. Bij de geïnterviewde telers ging het om vier telers uit de Poelzone, een gebied met voorheen verouderde kassen dat in 2018 door de gemeente Westland is getransformeerd in natuur. Daarnaast werden zeven telers uit De Lier ondervraagd.
Verschillende opvattingen
Uit het onderzoek blijkt dat de ondervraagde telers verschillende opvattingen over biodiversiteit hebben en de manier waarop zij ermee omgaan. Hoewel telers risico's ervaren, spreken ze ook positief over de waarde van biodiversiteit in hun omgeving. De discussie over meer biodiversiteit vraagt volgens het rapport daarom om een gedetailleerde benadering. Het is vooral nuttig als telers met elkaar blijven uitwisselen wat er waar met biodiversiteitsverbetering gebeurt en met welke reden.
Feedback van telers gewenst
Verder is het wenselijk dat telers op de uitkomsten van het rapport reageren. Hun feedback kan helpen het beleid van gemeente en provincie te verbeteren. Een voorbeeld daarbij is de opmerking in het rapport dat aangelegde natuur (hoge vegetatie) rondom kassen in sommige gevallen de zichtbaarheid van fietsers op de weg voor automobilisten vermindert. Ook blijkt dat de ene teler beter beschermd is tegen plagen zoals trips van buitenaf dan de andere, waaraan verschillende oorzaken ten grondslag kunnen liggen. Elke teelt is anders en ook managementkeuzes verschillen tussen telers. Het rapport concludeert dan ook dat er geen universele waarde is voor de impact van biodiversiteit op een kasteelt.
Kijk hier voor meer info over biodiversiteit in het Westland en lees wat de ervaringen van telers zijn met biodiversiteit en weerbaar telen.
Bron: Glastuinbouw Nederland