Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blik op oktober

"De prijsvorming van bloemen bleef de afgelopen weken onverminderd goed"

"De prijsvorming van bloemen bleef de afgelopen weken onverminderd goed. Het volume blijft nog steeds wat achter in vergelijking met vorig jaar, maar de omzet laat voor vrijwel alle producten flinke plussen zien," vertelt Steven van Schilfgaarde, CEO van Royal FloraHolland. "Bij kamerplanten is er een wisselend beeld, waarbij overall het beeld vergelijkbaar is met vorig jaar in dezelfde periode. De klok loopt daarbij nog steeds achter op direct. Het beeld in september is gelukkig veel beter dan dat van augustus. Ik hoop dat dit doorzet in het vierde kwartaal, waarbij ik wel opmerk dat enkele productgroepen het echt zwaar hebben en dat de handel het zeer lastig heeft om überhaupt iets te verdienen. Zij krijgen de gestegen kosten slecht doorgerekend in hun marges."



Week van de Veiligheid
"Een veilige sierteeltsector en veiligheid op onze hubs zijn voor mij van groot belang. We werken goed samen met gemeenten, politie, douane en het openbaar ministerie in het kader van de aanpak Weerbare Sierteeltsector, die vooral gericht is op het tegengaan van ondermijning. Maar veiligheid heeft veel meer aspecten. In het kader van de Week van de Veiligheid die 7 oktober van start is gegaan vragen we extra aandacht voor fysieke veiligheid op de werkvloer, maar ook bijvoorbeeld voor sociale veiligheid. Niet alleen bij onze medewerkers, maar zeker ook bij de andere gebruikers van onze hubs. Een belangrijke oproep aan iedereen is om te melden (dat kan bij een manager of anoniem) als hij of zij iets verdachts ziet. Met elkaar, dus ook kwekers en kopers, hebben we duizenden ogen en oren. Ik zie het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de sector veilig en integer te houden. Daarbij denk ik ook aan bijvoorbeeld arbeidsuitbuiting. Niet alleen deze week, maar alle dagen van het jaar. Er is een interessante podcast-serie in het kader van de aanpak Weerbare Sierteeltsector."

Kabinetsbeleid
"Ik ben blij dat in de Prinsjesdag-stukken de glastuinbouwsector wordt geroemd om de 'hoogtechnologische productie' die van groot belang is voor de Nederlandse economie. Ik ben ervan overtuigd dat we door inzet op kennis en innovatie het meest duurzame systeem van de wereld kunnen blijven. Voorgenomen bezuinigingen op onderzoek en het schrappen van bijvoorbeeld het Groeifonds laten wel zien dat wij als sector veel meer zelf onderzoek en innovatie moeten bekostigen. Gelukkig is een verhoging van het lage naar het hoge btw-tarief voor bloemen en planten niet aan de orde. Actieve lobby heeft daaraan bijgedragen. De politiek kan wispelturig zijn, dus blijven we op onze hoede. Het kabinet ziet het belang van ondernemerschap voor het verdienvermogen van Nederland en koppelt dat aan beloftes van verlaging van de regeldruk en stabiel fiscaal beleid. Ook dat is positief. Echter, net als VNO-NCW maak ik me zorgen dat het kabinet geen oog heeft voor het lange termijn verdienvermogen van ons land. De bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs zijn in dat kader zorgwekkend."

Certificeringsschema FSI
"Duurzaamheid in al zijn aspecten is een speerpunt voor Royal FloraHolland. Een van die aspecten is certificering. Het FSI-bestuur heeft recent een aangepast schema voor certificering kleinschalige kwekers vastgesteld. In dit schema is de inbreng van betrokkenen meegenomen, waaronder het aanpassen en vereenvoudigen van de criteria en regels van het schema. Daarbij is extra gekeken naar het verminderen van de administratieve lasten en kosten. Hiermee is de volgende stap gezet op weg naar 100% duurzaamheidscertificering in 2027. Leden in het pakket Klok Focus komen we tegemoet met een bijdrage van €250,- op de kosten voor de FSI-Certificering bij een omzet tot €250.000."

Floriway
"De afgelopen maanden heeft Floriway onder leiding van nieuw management de dienstverlening en resultaten sterk verbeterd. In dat kader zullen we op korte termijn een aantal knopen doorhakken op welke wijze Floriway verder ontwikkelt."

Bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: