Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Case study

Gelijkmatig klimaat in de Zamioculcas en perkgoed

Kwekerij Van Winden in Erica teelt 11 hectare Zamioculcas en 5 hectare perkgoed. Tom van Winden, derde generatie, vertelt Royal Brinkman over de uitdagingen waar de kwekerij mee te maken heeft. "We willen gas besparen en energieverbruik verminderen. Daarnaast wil je een lagere relatieve vochtigheid (RV) om de plant actief te houden. Een raam openzetten kan in de zomer, maar in de winter wil je natuurlijk geen warmte verliezen." Na positieve ervaringen van collega-telers en informatie van specialisten van Royal Brinkman koos Tom voor Drygair.



Wat was de uitdaging?
Energiebesparing en gasvermindering staan voorop bij Kwekerij Van Winden. Maar de uitdaging ligt ook in het creëren van een stabiel kasklimaat. Dat is niet enkel goed voor Zamioculcas, maar voor elk gewas. De Zamioculcas is een tropische kamerplant, dus mag het in de teelt best wel vochtig zijn. "Maar om de plant actief te houden moet het klimaat goed in balans blijven," aldus Tom. Om die reden heeft Van Winden dan ook voor een deel ErfGoed-vloeren, die zorgen dat overtollig water snel draineert en niet in de pot blijft zitten. Als je dan ook nog eens een lagere RV weet te behalen, krijg je meer activiteit in je gewas. Met als gevolg: een weerbaarder gewas.

Hoe pakten ze het aan?
Bij Kwekerij Van Winden worden diverse duurzame teelttechnieken toegepast. Ze hebben dubbele scherminstallaties, waarvan ook één doek dubbel is uitgevoerd om meer te besparen en warmte binnen te houden als gevelisolatie. Qua belichting gebruiken ze SON-T lampen en doen ze een proef met LED. "We weten dat daar de toekomst ligt, dus daar zijn we naar aan het kijken," vertelt Toms vader, André van Winden. Om die reden keken ze ook naar luchtontvochtiging. André koos in het najaar van 2023 voor DryGair. Deze keuze kwam voort uit het horen van goede ervaringen van een collega. "Zoiets helpt natuurlijk. Als je op een verjaardag zit en iemand vertelt over een nieuwe stofzuiger die perfect werkt, en je kunt hem dan ook nog eens demonstreren. Zo was het met DryGair ook," vertelt André. "Ook heeft de informatie van Royal Brinkman, over het besparingspotentieel en de terugverdientijd, een hele grote rol gespeeld in de keuze voor DryGair."



Wat zijn de resultaten?
Bij Kwekerij Van Winden merken ze dat de inzet van DryGair betekent dat je op een andere manier naar de teelt kijkt. Er moet op een andere manier aan de knoppen worden gedraaid. Naast lampen, ventilatie en schermen hebben ze nu een extra stuur om het klimaat te beheersen. Extra mooi meegenomen is de besparing op gas. Met DryGair besparen ze ongeveer 15-20% gas. Ze kijken met een goed gevoel terug op de eerste periode met DryGair. De winst zit voornamelijk in gasvermindering en energiebesparing. Daarbij zorgt DryGair ook voor een stabiel klimaat. Dit is voor elk gewas goed. Door de lagere RV krijg je meer activiteit in je gewas, waardoor de plant weerbaarder wordt. "En dat hopen we uiteindelijk terug te zien in een betere plantkwaliteit," aldus Tom.



Voor meer informatie:
Royal Brinkman
[email protected]
www.royalbrinkman.nl

Publicatiedatum: