Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veilingmeesterscolumn

Wat brengt het herfstseizoen?

Deze week schrijft veilingmeester Bart Zomerdijk over de stand van zaken op de klok. Er komen weer veel nieuwe herfstproducten aan zoals Ilex en Callicarpa. Ook vertelt hij over de experimenten die lopen op Klokvoorverkoop en de invloed van de feestdagen die eraan komen zoals Halloween, Allerheiligen en Allerzielen.

Moeilijke tijden voor buitenbloemen
"De afgelopen weken hebben regen en harde wind het lastiger gemaakt om mooie buitenbloemen te leveren. Dit geldt ook voor bloemen die in kassen worden geteeld zonder veel energie. Hierdoor dalen de aantallen snel. Voorbeelden van deze bloemen zijn Hollandse en Belgische Anjers, Dahlia, Leeuwenbekken, Phloxen, Sneeuwbes en Duizendschoon. Een deel van deze aanvoer wordt ingevuld door import bloemen. Maar nog fijner is de nieuwe seizoen aanvoer. Deze bloemen zijn gemaakt om juist in deze periode op hun mooist te zijn en zijn beter bestand tegen het gure herfstweer."

Ilex en andere herfstfavorieten
"De eerste Ilex (hulst met rode of gekleurde besjes), is al geveild en dit aantal zal de komende weken groeien tot honderden karren in december. Ook is Callicarpa, met zijn opvallende paarse bessen, weer te koop. Daarnaast zijn er volop mooie Rozenbottels en Malus (appeltjes) verkrijgbaar. Deze producten zijn niet alleen echte eyecatchers, maar ook goed houdbaar."

Invloed van het weer
"Hoe goed de bloemen het komend seizoen doen qua kwaliteit, is wel weer even afwachten. Het afgelopen jaar kende meer weersextremen dan normaal, met name de overvloedige regenval viel op. Als dit gebeurt tijdens het groeiseizoen, kan dit grote gevolgen hebben voor de bloemen en planten."

"Welke invloed dit op de producten heeft weet ik nog niet goed, maar de kwekers zien ongetwijfeld al bepaalde zaken. Ik heb wel al meerdere gevolgen gehoord; meer ziektes door onder andere schimmels, Meeldauw en Phytophthora. Maar ook minder lengtegroei en minder bessen door een slechte bestuiving. De verwachting is dat we in de toekomst meer te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Hopelijk kunnen kwekers hier goed mee omgaan."

Experimenten klokvoorverkoop
"Sinds een paar weken zijn er 3 verschillende experimenten met Klokvoorverkoop (KVV) die lopen t/m 17 oktober. Een van die experimenten is dat bepaalde kwekers meer dan 50% van hun bloemen via KVV kunnen verkopen en zelfs kunnen kiezen voor 100%. Er zijn veel opmerkingen en meningen over dit specifieke experiment. De één heel positief en de ander vindt het heel lastig om hier mee te ondernemen. Maar door dingen te proberen in de praktijk, kunnen we testen of sommige zaken beter of anders kunnen. Een experiment is juist bedoeld om zoveel mogelijk data te verzamelen zodat we kunnen bepalen wat wel en niet werkt. Jouw mening is dus heel belangrijk. Wil je hierover sparren? Neem dan contact met ons op. Wij zorgen zo dat alle signalen uit de markt op de goede manier worden verzameld."

Halloween, Allerheiligen en Allerzielen
"De komende weken werken we weer toe naar onder andere Halloween (31 oktober) met uiteraard extra vraag naar oranje artikelen en daarna Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november)."

"Chrysanten en Asters zijn de bloemen bij uitstek voor Allerheiligen en Allerzielen, want deze zijn er in vele kleuren en vormen. En ze blijven lang mooi, in een vaas of als potplant. Daarnaast kun je denken aan heide en winterviolen, die ook nu bloeien. Maar ook planten met namen die verwijzen naar heiligen, zoals heiligenbloem (Santolina), Sint-Janskruid doen het goed. Andere planten met toepasselijke namen zijn Jacobsladder (Polemonium), Salomonszegel (Polygonatum), hemelsleutel (Sedum) en de 'eeuwig groenblijvende' Buxus sempervirens. Zo heeft elk seizoen weer bijzondere en mooie bloemen en planten."

Voor meer informatie:
Royal FloraHolland
Tel: 088 789 89 89
www.royalfloraholland.com

Publicatiedatum: