Op woensdag 9 oktober vond in de Tech Campus de School in Roelofarendsveen de kick-off plaats van de 'Duurzame Sierteelt Transport Coalitie'. Aan deze interactieve bijeenkomst namen ruim vijftig mensen deel. Onder hen een groot aantal vertegenwoordigers van de 57 bedrijven die zich aangemeld hebben als coalitiedeelnemer. Tijdens de bijeenkomst, die geleid werd door Moniek van de Put van Greenport Aalsmeer, konden deze bedrijven onder andere kennismaken met vijf projecten die werken aan de verduurzaming van de sierteeltlogistiek.
De 'Duurzame Sierteelt Transport Coalitie' is met ondersteuning van Amsterdam Logistics en de provincie Noord-Holland opgericht. Het doel van de coalitie is om de logistiek binnen de sierteelt te verduurzamen door middel van samenwerking en innovatieve oplossingen. De kick-off startte met een introductie van Moniek van de Put, Projectmanager Logistiek bij Greenport Aalsmeer. Zij legde in het kort het ontstaan en de doelstellingen van de coalitie uit. Ook onthulde zij dat zich tot nu toe - namens 57 bedrijven - 87 personen hebben aangemeld hebben als lid van de coalitie.
Data, digitalisering en samenwerking
Aansluitend gaf Moniek het woord aan keynote spreker Jan Vieveen, supply chain en verduurzamingsexpert. Centraal in zijn verhaal stond de vraag hoe het aantal lege kilometers in de sierteeltlogistiek gereduceerd kan worden. Aan de hand van een aantal sprekende voorbeelden lichtte hij toe dat data, digitalisering, samenwerking en het blijven stellen van vragen over ogenschijnlijk logische of vaste ritplanningen de minimale ingrediënten zijn voor verandering. Ook in de vijf pitches van kansrijke logistieke verduurzamingsprojecten die daarna volgden, stonden samenwerking, data en digitalisering centraal.
Vijf pitches – wie haakt er aan?
Rob Koppejan van het programma Zero Emissie Corridor stond stil bij de infrastructuur die nodig is voor zero emissie transport. Rogier Gardin van de Rabobank lichtte toe hoe de Rabobank de logistieke partners in de sierteelt kan ondersteunen bij het voldoen aan CSRD-eisen, zoals het inzichtelijk maken van de CO2-footprint. Miranda Volker van Noord West Connect daagde de aanwezigen uit om na te denken over vervoer per spoor of binnenvaart als een duurzaam alternatief voor wegtransport. Ook zij bood de sector hulp aan bij het verkennen van de mogelijkheden hiervoor. Janneke Nijsing van Connected Transport Corridors liet zien waarom het uitwisselen van data en ervaringen noodzakelijk zijn voor het uitrollen van oplossingen als bijvoorbeeld slimme verkeerslichten. Teun Buurman van Bisit riep de aanwezige bedrijven op om zich aan te sluiten bij een digitaal transportplatform dat samenwerkende partijen in de sierteelt ondersteunt in het efficiënter inplannen van ritten (en dus in het reduceren van lege kilometers).
Het vervolg
De inhoud van de presentaties sloten goed aan bij de dagelijkse praktijk van de aanwezige bedrijven. Er werden veel vragen gesteld en zelfs enkele dilemma's met elkaar gedeeld. Moniek van de Put benadrukte blij te zijn met die interactie; het is de voedingsbodem waarop de 'Duurzame Sierteelt Transport Coalitie' zich verder zal moeten ontwikkelen. Zij sloot af met een oproep aan de aanwezigen (en aan de deelnemers van de coalitie) om zich aan te melden voor de verschillende werkgroepen en thema's waarmee de coalitie aan de slag gaat. Deelnemers van de coalitie ontvangen op korte termijn een persoonlijke uitnodiging hiervoor. De kick-off bijeenkomst werd afgesloten met een netwerkborrel.
Bron: Greenport Aalsmeer