Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veiling Rhein-Maas had aanhoudend goede omzet in derde kwartaal 2024

De productomzet van Veiling Rhein-Maas bedroeg aan het einde van het derde kwartaal van 2024 ruim 331 miljoen euro, waarmee het hoge niveau van het voorgaande jaar bijna werd geëvenaard. Net als in de eerste twee kwartalen werden de financiële resultaten van Veiling Rhein-Maas in de afgelopen drie maanden gekenmerkt door goede gemiddelde prijzen en een iets lager productaanbod in alle afzetkanalen. "Ondanks de wisselvallige weersomstandigheden in het belangrijke tweede kwartaal ligt onze productomzet bijna op het niveau van vorig jaar. We zijn dan ook optimistisch over de laatste maanden van 2024. Voor het komende jaar rekenen we erop dat het potentieel van onze marktplaats nog verder wordt gerealiseerd bij over het algemeen iets gunstiger weersomstandigheden. Met de veranderingen rond hal N hebben we de afgelopen maanden ook intensief gebruikt om het project 'Standort 2025' door te zetten", leggen Günther Esser en Cees Hoekstra, Managing Directors van Veiling Rhein-Maas, uit.

Marktsituatie
De omzet van snijbloemen op de veiling lag aan het einde van het derde kwartaal iets hoger dan vorig jaar. Dit komt doordat de lagere volumes gepaard gingen met een stabiele goede vraag. Dit resulteerde in hoge gemiddelde prijzen en een hogere omzet dan vorig jaar. In september lag het geleverde volume snijbloemen onder het niveau van vorig jaar, vooral voor rozen. Dit kwam door het ongebruikelijke verloop van het regenseizoen in Oost-Afrika. Hierdoor was er sprake van duidelijk hogere gemiddelde prijzen voor rozen dan vorig jaar.

In het derde kwartaal waren er weinig veranderingen wat betreft de veiling van potplanten vergeleken met de vorige kwartalen. Over het geheel genomen lag het aantal stuks iets hoger dan vorig jaar en dankzij de hoge gemiddelde prijzen was de omzet vergelijkbaar met die van vorig jaar. Door de zomerse temperaturen tot bijna eind september schakelden de klanten dit jaar langzamer dan normaal over van zomer- op herfstproducten. Hierdoor was de vraag naar typische herfstproducten zoals bolchrysanten en cyclamen de laatste tijd iets lager. Over het algemeen verloopt het potplantenjaar op de veiling echter net zo goed als in 2023.

De verkoop via de digitale verkoopkanalen, Kopen-Op-Afstand, klokvoorverkoop en de webshop, blijft stabiel op het hoge niveau van de vorige maanden. Meer dan de helft van de klanten van Veiling Rhein-Maas neemt nu online en dus van buiten de regio deel aan de veiling.

Veranderingen op de locatie
De extra ruimte in de door Veiling Rhein-Maas overgenomen hal N vergroot de mogelijkheden voor de uitvoering van de strategie 'Standort 2025', die tot doel heeft de marktplaats in Straelen-Herongen aantrekkelijker te maken voor de toekomst. Ondertussen zijn de afdeling import en het Service Center verhuisd naar hal N. Ondanks de verhuizing zijn beide afdelingen erin geslaagd om de continuïteit van de processen te waarborgen en zonder productie- en bestelonderbrekingen. De nieuwe hal biedt met 10.000 vierkante meter meer mogelijkheden en potentie voor beide afdelingen om klanten en aanvoerders vanuit hal N nog beter van dienst te kunnen zijn. De ruimte in de hallen L en M die vrijkomt door de verhuizing wordt opnieuw verhuurd en in de komende maanden geleidelijk overgenomen door de respectievelijke klanten.

Verdere ontwikkeling van het Veiling Rhein-Maas portaal
Aan het Veiling Rhein-Maas portaal zijn functies voor aanvoerders toegevoegd. Sinds oktober staat het portaal ter beschikking van aanvoerders van potplanten als het enige kanaal voor het opgeven van hun aanvoermeldingen. Bovendien kunnen in het portaal klokvoorverkoopprijzen en, indien gewenst, kwekerminimumprijzen worden ingesteld. Het portaal bevat ook documenten zoals weekoverzichten, dagafschriften en dergelijke, die kunnen worden bekeken of gedownload.

Klanten- en Aanvoerdersdag op 14 januari 2025
De volgende Klanten- en Aanvoerdersdag van Veiling Rhein-Maas vindt plaats op dinsdag 14 januari 2025 in Straelen-Herongen. Het evenement is uitgegroeid tot een brancheplatform voor informatie, inspiratie, gedachtewisseling en een gezellig samenzijn aan het begin van het jaar. De Klanten- en Aanvoerdersdag 2025 staat in het teken van de 'Verkiezing van de Klant en Aanvoerder van het Jaar 2025', die voor het eerst wordt gehouden.

Bron: Veiling Rhein-Maas

Publicatiedatum: