Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
C- Led en Battistini Vivai (Italië)

Wanneer belichting een verschil kan maken

VitroLeaf by Battistini, een van de grootste en meest innovatieve faciliteiten in Europa, richt zich ook op onderzoek op het gebied van belichting voor in vitro vermeerderde planten. De Italiaanse kwekerij Battistini Vivai heeft de afgelopen maanden VitroLeaf in Cesena ingehuldigd, het grootste commerciële microvermeerderingslaboratorium van Europa. Partner op het gebied van belichting is C-Led.

VitroLeaf by Battistini

"De keuze en het beheer van de belichting is van fundamenteel belang", zegt Massimiliano Meneghini, manager van het laboratorium. "In C-Led hebben we een betrouwbare partner gevonden die onze behoeften, die het resultaat zijn van jarenlang onderzoek, kent."

Het meest innovatieve element is ongetwijfeld de VitroLeaf Tower: een in vitro kweekruimte, niet toegankelijk voor personeel en volledig gerobotiseerd, 8 meter hoog en 67 meter lang, die tot 3,5 miljoen zaailingen tegelijkertijd in kweek kan houden. Het telt 22 verdiepingen en LED-lampen garanderen de ontwikkeling van de planten. De fotoperiode houdt 16 uur licht en 8 uur duisternis in, waardoor de afwisseling van dag en nacht wordt gesimuleerd. Naast het licht worden ook de temperatuur, vochtigheid en luchtstroom bewaakt en wordt de omgeving constant gecontroleerd op gezondheid en virusvrijheid.

Van links naar rechts: Massimiliano Meneghini, Laura Laghi (Battistini Vivai) en Raffaello Montanari (C-Led).

"Meewerken aan een project als VitroLeaf", zegt Raffaello Montanari, sales area manager van C-Led, "is een stimulerende uitdaging omdat alles wordt gerealiseerd op basis van de behoeften van de klant. Om je een idee te geven: we hebben ongeveer 5 km belichting geleverd, maar die verschilt afhankelijk van het stadium van de plantengroei."

In de VitroLeaf Tower worden C-Led lampen met een specifiek spectrum en een specifieke intensiteit geïnstalleerd voor de vermenigvuldigings- en verlengingsfase van planten in weefselkweek. In deze fase is het doel om een zeer hoge vermenigvuldigingsfactor van de jonge zaailingen te bereiken, om het aantal klonen te verhogen en tegelijkertijd een consistent hoge productkwaliteit en gezondheidsveiligheid van het vermeerderde materiaal te behouden. Een sterke en compacte plant is een fundamentele voorwaarde voor de daaropvolgende bewortelingsfase. "In dit toepassingsgebied is het vereiste intensiteitsniveau, uitgedrukt in PPFD (Photosynthetic Photon Flux Density), relatief laag in vergelijking met andere sectoren waarin we actief zijn. Alle belichtingsparameters worden geregeld door een bedieningspaneel waarmee ook de temperatuur en ventilatie kunnen worden ingesteld."

"We hebben twee kleine ruimtes", voegt Meneghini toe, "die worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling. Hier passen we het licht (en andere parameters) aan op basis van de soorten. De belichting kan ook per schap worden gediversifieerd om de verschillende reacties van de planten te bekijken." Dankzij de nieuwe faciliteit heeft Battistini de efficiëntie van sommige productiestappen verdrievoudigd.

"We hebben samen met onze leveranciers specifieke technologieën ontworpen op basis van onze eisen", zei algemeen manager Giuliano Dradi op de dag van de opening. "De machines vervangen echter geenszins het werk van ons personeel, maar helpen hen juist bij mechanische en bovenhandse handelingen, waardoor de veiligheid op het werk toeneemt. Zodra we productiestabiliteit hebben bereikt, rekenen we erop het aantal werknemers met minstens een dozijn te verhogen."

Het doel is om in de komende vijf jaar 24 miljoen gekweekte planten te bereiken. De faciliteit bestaat uit een kantoorruimte, een vergaderzaal, installaties ten behoeve van het personeel en ruimten voor het voorbereiden en kweken van de planten.

De faciliteit is uitgerust met 262 zonnepanelen op het dak, die het grootste deel van de energie produceren die nodig is voor de activiteiten. Tot slot zijn er energiezuinige domoticasystemen geïnstalleerd om maximale prestaties te bereiken, waarbij het verbruik voortdurend wordt gecontroleerd.

"Door samen te werken met bedrijven als Battistini Vivai", aldus Montanari, "kan C-Led de lat nog hoger leggen en nieuwe grenzen verkennen in het gebruik van licht ten dienste van plantengroei."

Battistini en C-Led zijn sponsor van de nationale conferentie over Micropropagatie - VitroSOI2024, die van 14 tot 17 oktober 2024 in het Italiaanse Viterbo zal plaatsvinden. "We nodigen alle technici en sectorpartners uit om deel te nemen aan dit evenement", zeggen de vertegenwoordigers van C-Led en Battistini eensgezind. "Het wordt een belangrijke gelegenheid voor diepgaande analyse."

Voor meer informatie:
C-Led
Via Gambellara, 34
40026 Imola (BO) – Italië
Tel: +39 (0)542 654980
[email protected]
www.c-led.it

Vitrosoi 2024

Voor meer informatie:
Battistini Vivai
Via Ravennate, 1500
47522 Cesena (FC) – Italië
Tel: +39 (0)547 380545
[email protected]
www.battistinivivai.com