Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waar lopen jonge kwekers tegenaan?

Wat hebben jonge kwekers nodig, waar lopen ze tegenaan? Marc van der Steen (27) uit Veghel en zijn neef Rob van Cleef (24) uit Heeswijk-Dinther denken hierover mee als lid van de Raad van de Toekomst van Plantion. "Ik twijfelde of ik de juiste persoon hiervoor was. Maar nu ik een tijdje meeloop, merk ik hoe belangrijk het is."

Rob en Marc runnen ieder een eigen onderneming, op een paar kilometer afstand van elkaar. Ze kweken zomerbloemen en heesters. Waar nodig helpen ze elkaar een handje, maar 'ze vallen elkaar niet met elk wissewasje lastig'. Wat ze vooral delen is familie, hun moeders zijn zussen, en hun grote liefde voor het kweken en het buiten zijn.



Kat uit de boom
Sinds vorig jaar zomer zijn de mannen lid van de Raad van de Toekomst. Guus van Logtestijn kwam het hen persoonlijk vragen. Rob: "Dat vond ik wel verrassend, maar ik ben blij dat ze onze mening willen horen. Het is netjes dat we hierbij worden betrokken." Marc: "We horen de toekomstplannen van Plantion aan. Eerst keken we nog een beetje de kat uit de boom, nu geven we onze visie en praten over zaken die we met elkaar kunnen verbeteren."
Ongeveer eens in de twee maanden komt de Raad bij elkaar: acht kwekers en vier medewerkers van Plantion. "Nadenken over de toekomst is natuurlijk super belangrijk," zegt Rob, "maar door deze functie kunnen we ook de dagelijkse gang van zaken bij Plantion bespreken. Het leveren van bloemen, de communicatie, de afhandeling: dat moet allemaal goed gaan. Als er op die punten problemen zijn, geeft dat gedoe. Daar willen we geen tijd aan kwijt zijn. Je bent al druk genoeg met je eigen bedrijf."



Liefde voor het vak
De Brabantse familiebedrijven hebben met Plantion een band die persoonlijk aanvoelt. Marc: "Guus kent onze opa en oma nog." Rob werkt samen met zijn moeder in het bedrijf, Marc met zijn beide ouders. Op termijn nemen ze allebei de onderneming over. Dat lag overigens niet helemaal in de lijn der verwachtingen, want Rob is eigenlijk interieurbouwer en Marc deed een monteursopleiding. Rob: "Nadat mijn vader onverwachts kwam te overlijden, besloot ik samen met mijn moeder de schouders onder het bedrijf te zetten. Vanaf dat moment is mijn liefde voor het vak gaan groeien. Ik heb de mooie kanten ervan ontdekt. Achteraf gezien smeulde er altijd al iets in mij. Toen ik als interieurbouwer werkte, keek ik continu op mijn horloge: hoe lang nog? Zo gauw ik thuis was, ging ik meteen aan de slag." Marc herkent dat: "De hele week op school en de hele dag binnen zitten, dat was niks voor mij. Pas toen ik switchte naar de opleiding voor Teelttechnieken kwam ik in mijn sas. Plantenkunde, bemesten, het klimaat: ik heb ontzettend veel moois geleerd."



Onkruidbestrijding
Gevraagd naar belangrijke thema's voor de toekomst, noemt Rob duurzaamheid: "Mijn doel is volledig biologisch te gaan, dat is beter voor de natuur en voor de mens. We zijn continu bezig met het uitdokteren van de beste onkruidbestrijding. Soms is het letterlijk knutselen, daar krijg ik veel energie van. Niet alles lukt. Vorig jaar bouwde ik een systeem waarmee ik lucht tussen de rijen plantjes kon blazen. Was geen succes, de plantjes gingen ervan stuk." Marc: "Als kweker moet je vooral nuchter blijven. We zijn bezig met de toekomst, maar we moeten het juist ook per dag bekijken. Een hagelbui of een paar hete dagen achter elkaar, dat heeft meteen enorme invloed op ons bedrijf. We kunnen dus niet zo gek ver in de toekomst kijken. Een plan maken is lastig."

Bron: Plantion

Publicatiedatum: