Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee projecten in boomkwekerijsector ondersteund met financiële bijdragen

Stichting European Plant Support (EPS) heeft haar steun getoond aan twee initiatieven. Tijdens de 34e editie van vakbeurs GrootGroenPlus 2024 heeft EPS twee inzendingen geselecteerd voor een financiële bijdrage, waarmee de sector verder gestimuleerd wordt op het gebied van educatie, kennis en duurzaamheid.

Internationale focus GrootGroenPlus
Aan het begin van 2024 diende vakbeurs GrootGroenPlus een plan in bij EPS om het aantal internationale inkopers op de beurs te vergroten. Het doel van dit project was om de internationale handel in boomkwekerijproducten te bevorderen, met specifieke aandacht voor het visueel aantrekkelijke segment van de sector. Dit initiatief sloot aan bij de doelstellingen van EPS om de internationale handel te bevorderen en kon daarom rekenen op de financiële steun van EPS. Door de uitvoering van dit project werden tijdens GGP de eerste vruchten al geplukt.

EPS lanceerde nieuwe projectronde
Op 4 juli 2024 opende EPS een nieuwe ronde voor projecten, waarbij geïnteresseerden tot 1 september hun ideeën konden indienen. Tijdens vakbeurs GrootGroenPlus, op 4 oktober, kwam het bestuur van EPS bijeen om de inzendingen te beoordelen. Na een uitgebreide bespreking werd besloten om financiële steun toe te kennen aan twee inzendingen t.w.: Stichting VICOE (Vitale Circulaire Organische Economie) en coöperatieve vereniging Treeport Zundert.

Project VICOE: 'De jeugd heeft de toekomst'
Het project van Stichting VICOE, getiteld 'De jeugd heeft de toekomst', richt zich op het betrekken van basisschoolleerlingen in de gemeente Zundert bij duurzaamheid en circulaire economie. Het doel is om op elke basisschool een wormenhotel te plaatsen, waarmee kinderen leren omgaan met natuurlijke kringlopen en groenbeheer. VICOE levert niet alleen de wormenhotels, maar ook het benodigde startmateriaal, lesmateriaal en begeleiding voor de eerste drie jaar. Op deze manier worden kinderen door onder meer hun eigen GFT te verwerken al van jongs af aan betrokken bij de circulaire economie en gezond bodembeheer. Dit is natuurlijk belangrijk met oog op een groene toekomst voor de regio.

Treeport Zundert: diverse educatieve projecten
Treeport Zundert vroeg een bijdrage voor vijf educatieve projecten, waarvan er twee zijn toegewezen. Het eerste project betreft kennisactiviteiten rondom de lokale viering van de Boomfeestdag in maart 2025. Het tweede project, Expeditie Groen, stelt 150 leerlingen op drie locaties in staat om kennis te maken met de boomteelt. EPS stelde hierbij wel als voorwaarde dat de werkgroep en daarmee de regio Midden-Brabant ook betrokken worden bij deze projecten. Hiermee wordt niet alleen de kennis over boomteelt vergroot, maar worden ook nieuwe generaties enthousiast gemaakt voor de sector.

Presentatie op GrootGroenPlus 2025
De projecten die een bijdrage hebben ontvangen, zullen hun voortgang en resultaten presenteren op de 35e editie van vakbeurs GrootGroenPlus, die plaatsvindt van 1 tot en met 3 oktober 2025 in Zundert. Daarnaast zullen de ontwikkelingen tussentijds gedeeld worden in de KwekersBode, zodat de branche ook op de hoogte blijft van de voortgang.

Nieuwe kansen voor 2025
In 2025 zal er door EPS waarschijnlijk een nieuwe ronde worden uitgeschreven. Deze staat niet alleen open voor inzendingen uit Zundert, maar ook voor projecten daarbuiten, mits deze bijdragen aan de kwaliteit en afzet van boomkwekerijproducten. Met deze steun blijft EPS zich inzetten voor de toekomst van de boomkwekerijsector en draagt het bij aan de groei en ontwikkeling van nieuwe generaties binnen deze sector.

Publicatiedatum: