Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Weerbare Sierteeltsector

Een hond inzetten voor de veiligheid in je bedrijf? Dat kan!

Vorige week maandag startte de week van de veiligheid. Een goed moment om in die week extra aandacht te vragen voor veiligheid in de sierteeltsector. Iedereen wil werken in een fijne en veilige werkomgeving. Niemand zit te wachten op criminele inmenging in zijn of haar bedrijf. Maar wat kan je dan zelf doen?

Afgelopen vrijdag vond er op initiatief van de aanpak Weerbare Sierteeltsector en vier exporteurs een controle met honden plaats op het terrein van Royal FloraHolland in Rijnsburg. De controle is ingezet als preventiemiddel om criminele praktijken tegen te gaan. De honden zijn getraind voor het opsporen van bijvoorbeeld verdovende middelen of vuurwerk. Zij lopen met hun begeleider door de hal, de docks en rondom de vrachtwagens en waar zij iets ruiken gaan ze stil zitten.


Foto: Studio Stache/Weerbare Sierteeltsector

One Flora Group, Van der Slot transport, RVE en Retail Flowers & Plants (onderdeel van Floral Trade Group) hebben met elkaar gekozen om in Rijnsburg hun locaties preventief te laten controleren. Dit hebben zij samen opgepakt met de aanpak Weerbare Sierteeltsector, politie en een professioneel security bedrijf met getrainde honden.

Dennis Royers van RVE: "Met de groei van ons bedrijf ken je niet meer alle medewerkers en klanten persoonlijk. We kunnen dan ook niet uitsluiten dat er misbruik gemaakt kan worden van onze transporten. Een onaangekondigde controle met speurhonden maakt dit al veel minder aantrekkelijk. Op deze eenvoudige manier kunnen wij ons bedrijf en onze medewerkers beschermen."

De controle is een gezamenlijk initiatief van politie, de aanpak en het bedrijfsleven. Het doel van de aanpak Weerbare Sierteeltsector is ondernemers en hun medewerkers bewust maken van mogelijke verdachte situaties. Dat kan alleen als alle partijen met elkaar samenwerken en signalen herkennen en dit ook melden.

De preventieve controle had een goede werking op de vier bedrijven. Medewerkers zijn het niet gewend en daardoor verrast door het bezoek. Het is goed uit te leggen hoe deze controles hun veiligheid ondersteunen.


Foto: Studio Stache/Weerbare Sierteeltsector

De sierteelt is van enorme economische waarde voor heel Nederland. De bloemen en planten vliegen de wereld over en gaan heel Europa door over de weg. Deze innovatieve sector heeft juist door haar unieke kenmerken en kwaliteiten ook te maken met ondermijnende activiteiten. Uitmuntende internationale logistiek, open karakter en geconditioneerd vervoer maken de sector ook kwetsbaar voor internationale (drugs)criminaliteit.

Programma manager Bas van Delden: "Als criminelen een bedrijf misbruiken, leidt dat altijd tot onveiligheid en imagoschade. We hebben als aanpak een mooi aanbod van workshops, trainingen, advies, controle op maat enzovoort voor ondernemers en hun medewerkers klaarstaan. Wees alert en realistisch. Denk niet, het gaat mij niet gebeuren. Bedrijven in de sierteeltsector zijn helaas interessant voor criminele inmenging. Dat wil je echt niet meemaken. Dus neem maatregelen, zorg voor kennis over ondermijning en wat je allemaal kan doen en werk samen. En, ook echt belangrijk: meld verdachte situaties. Je onderbuikgevoel klopt vaak wel."

Voor meer informatie:
Weerbare Sierteeltsector
[email protected]
www.weerbaresierteeltsector.nl

Publicatiedatum: