Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Motie tegen ETS2 opt-in voor Nederlandse glastuinbouw

De SGP en de ChristenUnie hebben woensdag een motie ingediend om te voorkomen dat de hele Nederlandse glastuinbouw onder ETS2 gaat vallen. Indieners Flach van de SGP en Grinwis van de ChristenUnie willen de zogenaamde ETS2 opt-in voorkomen. Die is volgens hen niet nodig om de emissiedoelen voor de glastuinbouw (4,3 megaton in 2030) te halen.

De motie is ingediend in een tweeminutendebat op woensdag. Staatssecretaris Rummenie heeft de motie ontraden. Hij wil niet vooruitlopen op besluitvorming over de ETS2 opt-in door het kabinet in het voorjaar van 2025.

Flach en Grinwis willen dat het kabinet niet overgaat tot een opt-in voor ETS2 voor de glastuinbouw, tenzij alle partners bij het convenant dat met de glastuinbouw is gesloten daarmee instemmen. ETS-2 jaagt de Nederlandse glastuinbouw de grens over of een faillissement in, stelde Glastuinbouw Nederland daags na Prinsjesdag al. Men is absoluut niet voor de opt-in is.

Woensdag en donderdag spreken Tweede Kamer en kabinet met elkaar over de plannen voor 2025. Ook gaat het over wijzigingen in de Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw die vorig najaar na veel gedebatteer door de Tweede en Eerste Kamer is gestemd. De wet gaat op 1 januari 2025 in. Mogelijk met lagere CO2-heffingen in de eerste jaren dan in eerste instantie vorig jaar afgesproken.