Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Rodenrijs

"Met de cyclamen langs de Hofvijver laten we zien dat een cyclaam prima buiten kan"

Tholen - In het centrum van Den Haag zijn sinds eind september grote plantenbakken met kleurrijke Garden Cyclamen te bewonderen langs de Hofvijver. Deze actie maakt deel uit van een promotiecampagne van de cyclamenkwekers. De Cyclamenaanvoerders van Royal FloraHolland hebben het promotie-initiatief PSP ("Product Specifieke Promotie") opgericht. Het doel is om meer aandacht te vestigen op het gebruik van cyclamen als buitenplant.

Peter Rodenrijs, Productmanager Bloeiende Planten bij Royal FloraHolland, legt uit: "De cyclamenaanvoerders van RFH hebben zich de afgelopen jaren verenigd in een PSP-organisatie. Hierdoor kunnen wij extra aandacht geven aan deze productgroep, met een focus op de promotie van cyclamen voor buitengebruik." De keuze om de planten in het centrum van Den Haag te plaatsen, in samenwerking met het Gemeente Groenbedrijf, zorgt voor veel zichtbaarheid. "Deze plantenbakken blijven er het gehele najaar staan," voegt Peter toe. "We hebben een supermooie plek gekregen, midden in het centrum waar veel mensen komen."

Buitenplanten
Hoewel het effect op de verkoop nog niet duidelijk is, benadrukt Peter dat het vooral gaat om het bekendmaken van het buitengebruik van cyclamen: "Of het impact heeft op de verkoop weten we nog niet, maar het is vooral richting de consument om te laten zien dat de plant prima buiten kan." Cyclamen zijn niet winterhard, maar kunnen wel een lichte vorst verdragen. Bij een zachte winter kunnen ze zelfs tot maart buiten blijven staan, vertelt Peter uit eigen ervaring. "Vorig jaar had ik ze begin september bij de voordeur gezet, en met goede verzorging zijn ze tot maart dit jaar blijven staan."

Promotie
De kwekers dragen via een provisiesysteem bij aan de promotie-initiatieven. Peter legt uit hoe dit werkt: "De kwekers dragen een beetje extra provisie af, dat verzamelen wij in een promotiepotje. We hebben een promotiecommissie, en met hen bepalen we wat we doen. Bijvoorbeeld deze actie in Den Haag, maar ook een fotoshoot of bijvoorbeeld staan op diverse beurzen zoals Plantarium|GroenDirekt en de Trade Fair Aalsmeer. Bij de Trade Fair laten we dit jaar alle specials zien in een galerij waar 18 speciale soorten staan. Daarmee laten we zien hoe breed de cyclamenfamilie is."


Peter Rodenrijs tijdens Plantarium|GroenDirekt 2024

Het collectief biedt zeker voordelen volgens Peter. "Samen in een collectief krijg je veel meer voor elkaar dan wanneer je als kweker alleen opereert. Voor kwekers is het ook fijn dat we vanuit een neutrale positie kunnen werken en gewoon de leuke soorten kunnen pakken om te promoten."

De promotie in Den Haag heeft in elk geval al gezorgd voor veel positieve reacties en kleurrijke straten. De vraag of het een vervolg krijgt, blijft nog even open, maar de cyclamen blijven sowieso tot het einde van het najaar staan. De volgende promotieactie zal plaatsvinden tijdens de Trade Fair in Aalsmeer, waar de volledige collectie speciale soorten cyclamen aan de bezoekers wordt gepresenteerd.

Voor meer informatie:
Peter Rodenrijs
Royal FloraHolland
Tel: +31 (0)6 51517876
[email protected]
www.cyclaam.eu