Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Werkgroep Bollenerfgoed genomineerd voor de Erfgoedparel 2024

De Werkgroep Bollenerfgoed van het Cultuurhistorisch Genootschap is één van de vijf finalisten voor de Erfgoedparel Zuid-Holland. Aan deze nominatie is een publieksprijs verbonden, waarvoor het publiek tot en met 13 november kan stemmen.
De provincie Zuid-Holland en het Erfgoedhuis Zuid-Holland reiken om het jaar de Erfgoedparel uit. Deze prijs is een teken van waardering voor het goede werk dat vrijwilligers doen bij musea, archieven, molens, kastelen of andere erfgoedinstellingen in Zuid-Holland. Het Cultuurhistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) is één van de vijf genomineerde organisaties, voor het project "Duurzaam Behoud Bollenerfgoed".

Behoud, bescherming en herbestemming
Bollenschuren zijn onlosmakelijk verbonden met het wereldwijd unieke landschap van de Duin- en Bollenstreek. De historische bollenschuren zijn echter niet meer geschikt voor het moderne bollenbedrijf en werden daarom verwaarloosd of afgebroken. Daarom spant de Werkgroep Bollenerfgoed van het CHG zich sinds 1996 in voor behoud en herbestemming van bollenschuren. "Wij adviseren en bemiddelen bij eigenaren van bollenschuren, maar ook bij gemeenten, erfgoedcommissies, projectontwikkelaars, architecten en bouwbedrijven", legt CHG-voorzitter Piet Goemans, tevens voorzitter van de Werkgroep Bollenerfgoed, uit: "Wij streven ernaar dat plannen van de grond komen en dat de nieuwe bestemming past bij het gebouw en het landschap."

Bollenerfgoed op de kaart gezet
"Toen wij begonnen was nog geen enkele bollenschuur beschermd, nu zijn bijna honderd bollenschuren een monument of beeldbepalend pand. Bovendien zijn veel bollenschuren gerestaureerd en hebben een nieuwe functie gekregen. Daardoor blijven ze duurzaam behouden voor de toekomst", aldus Goemans.

"Door middel van boeken, tentoonstellingen en lezingen zijn bollenschuren als cultuurhistorisch erfgoed op de kaart gezet. Via de website www.bollenerfgoed.nl is de Beeldbank Bollenerfgoed met ruim 700 bollenschuren en landschuurtjes toegankelijk. Ook reiken wij elk jaar de Zwarte Tulp Prijs uit. Wij doen dit allemaal al meer dan 25 jaar met een groep vrijwilligers. De nominatie voor de Erfgoedparel is de kroon op ons werk, maar klaar zijn wij nooit: er zijn nog veel bollenschuren die gered moeten worden."

Stemmen voor de Erfgoedparel
De Erfgoedparel bestaat uit een juryprijs én een publieksprijs van ieder 2.000 euro. Op de website Erfgoedparel zijn filmpjes en informatie over alle vijf genomineerde projecten te vinden. Daar kunt u tot uiterlijk 13 november 12.00 uur uw stem uitbrengen voor de publieksprijs van de Erfgoedparel. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Erfgoeddag Zuid-Holland op 15 november.

Bron: Bollenerfgoed

indexfoto: © Vladislav Gurfinkel | Dreamstime.com

Publicatiedatum: