Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verder kijken dan Venlokas in Kas van de Toekomst

Skytree, Thermeleon, Voltiris en Fotoniq hebben de ideeënwedstrijd van het Fieldlab Kas voor de Toekomst gewonnen. De vier scale-ups verzorgden tijdens de Dragons' Den in het World Horti Center een gezamenlijke pitch over een totaalconcept voor telers. Dat concept zou gedemonstreerd en onderzocht kunnen worden in het Fieldlab Kas voor de Toekomst, dat over enkele jaren wordt gerealiseerd op de Flora Campus Westland. Greenport West-Holland deelt onderstaand verslag van de middag.

De gemeente Westland ontwikkelt de komende jaren de Flora Campus Westland. Dit gebied, rondom het World Horti Center, heeft als doel de kracht van de regionale glastuinbouw te behouden en te versterken. Op Flora Campus Westland komt onder andere het Fieldlab Kas voor de Toekomst, waar bedrijven, de overheid en studenten zullen samenwerken aan nog meer slimme oplossingen voor de glastuinbouw.

Het Fieldlab Kas voor de Toekomst opent over enkele jaren de deuren en is een initiatief van Vertify, Glastuinbouw Nederland, Harry Wubben Flowers, World Horti Center, Tomatoworld en Greenport West-Holland. Tomatoworld heeft de ambitie om haar activiteiten onder te brengen in het Fieldlab, en ook Vertify wil een actieve rol spelen. Het Fieldlab Kas voor de Toekomst zal bovendien intensief samenwerken met het World Horti Center en andere innovatiehubs voor de glastuinbouw.

Experimenteerruimte voor innovaties
Het Fieldlab Kas voor de Toekomst wordt een experimenteerruimte voor innovaties in de glastuinbouw. De initiatiefnemers ontvingen elf mogelijke ideeën, variërend van onderzoek naar bijvoorbeeld teeltsystemen zonder drainwater, een 'Knappe Koppen Academy' en een innovatiecentrum voor IoT, 5G en robotisering. Deze ideeën werden op 17 oktober gepitcht tijdens de Dragons' Den in het World Horti Center voor een jury bestaande uit Martien Penning (Hillenraad Partners), Margriet Looije (Looye Kwekers), Linco Nieuwenhuyzen (InnovationQuarter) en adviseur Ruud van der Vliet.

Het idee van Skytree, Thermeleon, Voltiris en Fotoniq werd door de jury bekroond als beste. De vier jonge bedrijven stelden dat innovatie in Nederland geremd wordt door het huidige succes van onder meer de Venlo-kassen. Hierdoor is het volgens hen moeilijk om nieuwe concepten te introduceren. Het Fieldlab Kas voor de Toekomst zou daarom de ideale ruimte zijn voor het onderzoeken en ontwikkelen van een nieuw totaalconcept. "Dit is een idee waar we warm van worden," vertelde jurylid Margriet Looije.

"De pitchwedstrijd had als doel om goede ideeën op te halen voor het Fieldlab Kas voor de Toekomst," vertelt projectleider Edwin Lambregts van Greenport West-Holland. "De komende maanden gaan de initiatiefnemers met alle indieners rond de tafel zitten om samen te onderzoeken welke van de ideeën een plek kunnen krijgen. Daarbij kijken we onder andere naar haalbaarheid, financiering en de mate waarin de ideeën elkaar aanvullen."

'Vragen van buiten naar binnen halen'
Tijdens de goedbezochte Dragons' Den gaf Maarten Steinbuch een inspirerende presentatie over het belang van open innovatie. Steinbuch is hoogleraar en ondernemer op het gebied van slimme mobiliteit en robotisering. Hij is ook directeur van Eindhoven Engine, waarin ondernemers en onderzoekers samenwerken aan technologische hoogstandjes.

"Dat concept lijkt op het Fieldlab Kas voor de Toekomst," aldus Steinbuch. "De kunst is daarbij om vragen van buiten naar binnen te halen en multidisciplinair te werken." De belangrijkste voorwaarde is de bereidheid om kennis te delen en samen te werken. En juist daarin is Nederland ijzersterk, besloot Steinbuch zijn presentatie.

Foto's: Rolf van Koppen Fotografie

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: