Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Morel luidt een nieuw tijdperk in voor Cyclamen persicum

"De eerste dubbelbloemige cyclaam op de Europese markt"

Het is de eerste dubbelbloemige F1 hybride cyclaam op de Europese markt en bloeit meer dan 100 dagen. De cyclaam in kwestie is Petit Moulin® van Morel. Dit nieuwe ras is het resultaat van een samenwerking tussen Morel en het Japanse bedrijf Hirohara Flower Farm en past goed in de duurzame innovatiestrategie van Morel. Dit nieuwe ras zal de komende weken samen met andere Morel rassen te zien zijn in proeven in Nederland en Frankrijk.

Samenwerking
Hirohara Flower Farm is een Japanse teler die al sinds 1964 planten en snijbloemen teelt. De "dubbele bloem" eigenschap bestond al als een populatie toen dit Japanse bedrijf meer dan 20 jaar geleden begon met de veredeling van deze nieuwe dubbele bloemtypes door de ontdekking van een genetische mutatie in traditionele variëteiten. Ze ontwikkelden de emblematische variëteiten ''Green Tiara'' en ''Screwstar'', die - met een meer natuurlijke habitus en een verspreid bloeipatroon - een nieuwe visie op cyclamen gaven, waardoor ze zich onderscheidden van de traditioneel ''gecentreerde'' variëteiten, legt Sophie Dyrlund uit.

"Gebaseerd op het vertrouwen dat Kobayashi Yoshitaka en zijn zoon Kei in ons stelden, hadden we het voorrecht om te werken met een van hun dubbelbloemige populatierassen, die bekend staat om zijn opmerkelijk lange bloeiperiode. Door een nauwgezet selectieproces te ontwikkelen, zijn we erin geslaagd om de unieke kenmerken van de dubbelbloemige selecties van de heer Kobayashi te combineren met de Morel-lijnen. Petit Moulin, een robuuste en productief bloeiende F1 hybride variëteit, is het resultaat van deze jarenlange inspanningen. Zijn natuurlijke bloeistijl en organische uiterlijk heeft de eerste consumenten al weten te bekoren."

Vernieuwingen
Volgens Sophie Dyrlund introduceert Petit Moulin verschillende vernieuwingen. "Allereerst is het een F1 hybride met dubbele bloemen, die de esthetiek van een nieuw 'dubbelbloemig' kenmerk combineert met de robuustheid van een F1 hybride (ontkieming, teelt, uniformiteit). Daarnaast heeft het een esthetische aantrekkingskracht met een afgeronde, natuurlijke uitstraling, omdat de samenwerking met Hirohara resulteerde in een plantvorm die minder gecentraliseerd is dan traditionele cyclamen. De stengels groeien meer sporadisch rond de plant, waardoor het een "natuurlijke" look krijgt. Bovendien doen de pastelroze tinten denken aan de natuurlijke tinten van botanische cyclamen. Ook is het een plant die lang meegaat, omdat de gedeeltelijk steriele dubbele bloem minder snel wordt bestoven door insecten of door zelfbevruchting. Hierdoor gaan de bloemen langer mee (tot wel 100 dagen) in vergelijking met een typische cyclaam. Bovendien bloeit de plant zelf meer dan 100 dagen en dankzij de bijna steriele bloemen biedt ze een uitzonderlijke bloeirijkheid. En, last but not least, ze presteert geweldig buiten omdat ze minder bestuivers aantrekt, waardoor de bloemen het buiten langer uithouden. Met haar meer open, luchtige structuur en afgeronde bladeren is ze ook resistent tegen botrytis."

Voordelen voor het milieu
Petit Moulin staat symbool voor de inzet van Morel voor duurzame innovatie en kwaliteit, legt Sophie Dyrlund uit. "Het maakt deel uit van de duurzame innovatiestrategie van ons bedrijf, in lijn met ons al lang bestaande MVO-beleid, dat al vele jaren de kern vormt van onze waarden. Het belichaamt duurzame innovatie in het gebruik ervan, omdat de bloeiperiode aanzienlijk langer duurt dan die van een traditionele cyclaam, dankzij de lange levensduur van de bloemen (tot 100 dagen) en het ongeëvenaarde vermogen om het volgende jaar opnieuw te bloeien. Het bloeiseizoen loopt van oktober tot maart of april."

Marktprestaties - de verwachtingen zijn hoog
Tot nu toe zijn de reacties op Petit Moulin volgens Sophie Dyrlund erg positief en de verwachtingen voor de marktprestaties zijn hoog. "De natuurlijke lange levensduur van de plant en het vermogen om elk jaar opnieuw te bloeien, samen met de lage onderhoudsvereisten, zorgen ervoor dat consumenten er voor een langere periode van kunnen genieten. Bovendien wordt de tevredenheid van het hebben van een cyclaam met een natuurlijke, botanische uitstraling versterkt door de langere bloeiperiode, de uitzonderlijke duurzaamheid en het innovatieve dubbele bloemontwerp."

Drie tinten
Momenteel is Petit Moulin verkrijgbaar in drie tinten: wit met oog, roze met oog en lila met oog, die ook verkrijgbaar zijn in een mix. In deze mix kunnen ook zalm- en magentatinten voorkomen. Ze kan gemakkelijk worden gekweekt in potten van 15 cm met 2 zaailingpluggen en de oogsttijd vanaf het zaaien is 32-34 weken.

Proeven in Nederland en Frankrijk
Petit Moulin zal ook te zien zijn op de teeltproeven in Nederland en de veredelingproeven in Frankrijk. In Nederland worden de proeven gehouden in 's-Gravenzande van week 43-45. Op deze locatie zullen noviteiten, pre-introducties en experimentele rassen te zien zijn. "De bezoekers kunnen hun groeiprestaties van dichtbij bekijken en ontdekken wat deze rassen echt onderscheidend maakt in de teelt." In Frankrijk zullen de proeven plaatsvinden in Frejus, van week 45-47. "Hier kan men kennismaken met onze levensgrote catalogus, retail opstellingen en cyclamen tentoongesteld in woonruimtes. Dit evenement biedt een kans om in contact te komen met het Morel-team en zich te verdiepen in de innovaties die de toekomst van de cyclamenveredeling bepalen."

Klik hier om u in te schrijven voor de proeven

Klik hier om alle nieuwe 2024-25 variëteiten van Morel te bekijken in hun catalogus.

Voor meer informatie:
S.A.S. MOREL Diffusion
2565, Rue de Montourey
83600 Fréjus, Frankrijk
www.cyclamen.com

Publicatiedatum: