Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een levenslange passie voor roofmijten

Op het hoofdkantoor van Koppert in Nederland staat dr. Tom Groot aan het hoofd van de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling voor Macrobials. Hij vertelt dat hij een passie heeft voor de natuur en in het bijzonder voor roofmijten. "Mijn hele leven ben ik al gek op biologie en levende wezens. Als kind lag ik op het gras en keek naar mieren en spinnen die aan het werk waren. Op een gegeven moment hield ik zelfs slangen en pijlgifkikkers in mijn slaapkamer. Roofmijten kwamen op mijn pad toen ik biologie studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze hebben me sindsdien gefascineerd en leidden me naar mijn huidige functie bij Koppert."

Fascinatie voor roofmijten
Dr. Groot wijst erop dat roofmijten, hoe klein ze ook zijn, verbazingwekkende dingen kunnen doen. Vrouwelijke mijten produceren grote eieren die ongeveer 20% van hun lichaamsgewicht wegen. En dat doen ze 4 tot 5 keer per dag. Dit betekent dat ze een vraatzuchtige eetlust hebben voor plaaginsecten in het gewas. Ze hebben een ongelooflijk vermogen om plagen om te zetten in voeding voor de volgende generatie mijten. Ondanks hun grootte hebben ze een enorme impact in het gewas, dus het is een voortdurende oplossing voor telers omdat ze zich snel voortplanten. "Wat is er niet leuk aan deze mijten?" vraagt hij lachend.

"Koppert produceert al meer dan een halve eeuw commerciële hoeveelheden roofmijten en is wereldwijd toonaangevend op dit gebied. Er zijn meerdere innovaties geweest in de kweek, massaproductie, verpakking en transport van deze steeds effectievere oplossing voor biocontrole van specifieke plagen. In de afgelopen jaren kwam een van de meest succesvolle innovaties in de vorm van een kweekzakje. In samenwerking met multidisciplinaire teams heeft onze R&D-afdeling het Ulti-Mijt zakje ontworpen en ontwikkeld," legt Groot uit.

Ulti-Mijt zakjes
"Met het Ulti-Mijt Zakje plaatst Koppert zich meteen in een categorie boven de rest op het gebied van de productie van roofmijten, omdat het een optimale vestiging van roofmijten in het gewas garandeert, vooral in droge omstandigheden met een lage relatieve luchtvochtigheid. Dit maakt een groot verschil voor deze telers, omdat het ervoor zorgt dat de roofmijten direct het gewas in kunnen lopen waar ze het meest nodig zijn, ongedeerd en vitaal, voor een langere periode. Na aanvankelijk 100 mijten in het zakje te hebben gedaan, kunnen er over een langere periode duizend mijten uit komen, waardoor het IPM-biocontrolesysteem van de teler wordt verbeterd," voegt Groot toe.

"De zakjes zijn een groot succes en we zijn erin geslaagd om de duur van hun werkzaamheid te verlengen. Het draait allemaal om het handhaven van het vocht in de zakjes; het vocht binnenhouden zonder de mijten te schaden en het perfecte ecosysteem voor ze creëren, met extra hulpmijten om ze te voeden, waardoor de voortplanting van de mijten wordt gemaximaliseerd. We zijn nu aan het kijken of we het zakje kunnen aanpassen voor verschillende klimaten en verschillende locaties."

Samenwerking is de sleutel
"Koppert luistert naar telers en anticipeert op hun problemen om zo de concurrentie voor te blijven. Dat betekent dat een aantal factoren moeten samenwerken. Dankzij onze voortdurende advisering staan we al generaties lang dicht bij de telers. Ook blijven we dicht bij onze afzetmarkten door dagelijks contact te onderhouden met onze afdelingen Sales en Marketing. Door onze samenwerking met telers, hun markteisen en academische instellingen breiden we onze portfolio voortdurend uit om nieuwe plagen en ziekten over de hele wereld aan te pakken."

"We worden vaak benaderd door universiteiten en instellingen die onze samenwerking op vele fronten zoeken en ons zien als een waardevolle partner. Ze erkennen ons als experts in de kweek en massaproductie van roofmijten en gebruiken onze mijten voor hun experimenten en proeven in het veld. De voordelen zijn wederzijds."

Voortdurende innovatie
"Naast de voortdurende innovatie in eindproducten, worden de grondstoffen die gebruikt worden voor de kweek van mijten en hun massaproductie voortdurend gecontroleerd en herzien. Het is van cruciaal belang om constant beschikbare kwaliteitsingrediënten te vinden en een goede toeleveringsketen voor de grondstoffen is essentieel. We hebben hun voeding voortdurend verbeterd en verfijnd om de mijten zo gezond en vitaal mogelijk te houden."

"Roofmijten bieden bovendien een aanzienlijk potentieel in landbouwgewassen. Een belangrijk voordeel is dat ze in massa geproduceerd kunnen worden en in tegenstelling tot andere natuurlijke vijanden niet wegvliegen en op hun plaats blijven wanneer ze in open velden worden losgelaten. Bij Koppert zijn we begonnen in de tuinbouw, maar we zien een enorm potentieel voor onze roofmijten in de landbouw. Het werken op grootschalige landbouwbedrijven betekent dat we voortdurend werken met nieuwe technologieën voor een veilige en effectieve verspreiding van onze biologische bestrijders over grote stukken land," vertelt Groot.

"We kijken nu of we onze productiecapaciteit kunnen uitbreiden naar overeenkomstige volumes mijten voor de landbouwmarkt en hebben al een assortiment toepassingstechnologieën ontwikkeld waarmee we onze oplossingen in gewassen en grond kunnen brengen voor een optimale werkzaamheid. We zullen onze productie verder moeten decentraliseren en nieuwe soorten moeten onderzoeken voor lokale oplossingen voor lokale problemen."

"Ik zal nooit vergeten dat Koppert de eerste roofmijt als biologische oplossing op de markt bracht, lang voordat ik hier begon. Hier is het allemaal begonnen en hier gebeurt het nu en in de toekomst nog steeds. Bij Koppert zijn we op een missie om het gezicht van de landbouw te veranderen; om onze biologische oplossingen aan telers aan te bieden als een duurzaam en betrouwbaar alternatief en zo het gebruik van chemische middelen te beperken voor een veiligere en gezondere planeet. Ik heb mijn passie in het leven gevonden. Koppert is de plek voor mij om te zijn."

Voor meer informatie:
Koppert
[email protected]
https://www.koppert.nl/

Publicatiedatum: