Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bestrijdingsmiddelenatlas: boomkwekerij is meetbaar schoner

De boomkwekerij is meetbaar schoner geworden, zo blijkt uit metingen die voor de Bestrijdingsmiddelenatlas oppervlaktewater worden gedaan.

Op de Dag van Innovatiekringen, afgelopen donderdag bij Boomkwekerij Maarten van Overbeek, legde Marco Visser van het Centrum voor Milieuwetenschappen (Universiteit Leiden) de Bestrijdingsmiddelenatlas uit en spitste deze toe op de boomkwekerij.

"Hoe kun je objectief weten of het oppervlaktewater verbetert? Door te meten", aldus de expert. "Monitoring van normoverschrijdingen is een integraal onderdeel van milieuwetgeving." In 1970 is de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren (WVO) ingevoerd, in 2000 de EU-KaderRichtlijn Water.

De Bestrijdingsmiddelenatlas bestaat ruim 20 jaar. Van 1997 tot 2023 zijn al meer dan 10 miljoen metingen uitgevoerd, jaarlijks zijn er meer dan 800.000 metingen. Die zijn van waterschappen, hoogheemraadschappen, Rijkswaterstaat en drinkwaterbedrijven. De atlas heeft dit beleidsdoel: inzicht geven in de aanwezigheid en trends van bestrijdingsmiddelen in Nederlands oppervlaktewater, ter ondersteuning van milieubeleid en waterkwaliteitsbeheer. Daarnaast heeft de atlas een maatschappelijk doel: het is een communicatiemiddel waarmee iedereen op basis van dezelfde cijfers kan overleggen.

Jaarlijkse afname normoverschrijdingen
Marco liet data zien van normoverschrijdingen in de boomkwekerij. Sinds 2014 is het aantal met 70% afgenomen; de jaarlijkse afname tussen 2014 en 2023 bedraagt ongeveer 12%. "De boomkwekerij is dus meetbaar schoner geworden."

Hij zoomde daarnaast in op ecotoxicologie en begon met een uitspraak van Paracelsus, grondlegger van de moderne toxicologie, uit de 16e eeuw: "Dosis sola facit venenum: alleen de dosis maakt het vergif."

Normen voor waterkwaliteit zijn bepaald op basis van dosis, duur (mate van blootstelling aan werkzame stof) en dier (concentratie waarbij 50% van individuele waterorganismen binnen enkele uren sterft). Marco legde uit hoeveel liter water er nodig zou zijn om alle waterinsecten te beschermen tegen 1 druppel imidacloprid. "7,7 miljoen liter water, dat zijn drie Olympische zwembaden vol."

Bestrijdingsmiddelenatlas geactualiseerd
De Bestrijdingsmiddelenatlas is vorige week geactualiseerd met meetgegevens van 2023. Ga naar www.bestrijdingsmiddelenatlas.nl en ontdek zelf wat de data zeggen.

Bron: LTO Bomen, Vaste Planten & Zomerbloemen

Publicatiedatum: