Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
RED Horticulture, MBO Westland

“Studenten leren hier ook hoe slimme LED-belichting toegepast kan worden bij de teelt”

Tholen - In één van de kassen van World Horti Center zijn vier studenten van de opleiding Horti Technics & Management druk in de weer met de teelt van jonge aardbeienplanten. De kas kleurt 'roze' door de LED-belichting, de plantjes krijgen vruchten en de hommels vliegen rond.

In een samenwerking tussen MBO Westland, Vertify en RED Horticulture wordt er onderzoek gedaan naar het effect van LED-belichting op de aardbeienteelt. RED Horticulture heeft de testlocatie in World Horti Center – waar zij ook zelf gevestigd zijn - voorzien van de laatste nieuwe belichtingstechnologie.

RED Horticulture is in 2018 opgericht door twee jonge ondernemers met een grote passie voor fotobiologie en hightech innovatie, vertelt Cindy Jouvenaar van RED Horticulture. "In Nantes hebben we een eigen fotobiologisch en agronomisch research center (PARC), een laboratorium waar fotobiologische tests worden uitgevoerd op allerlei soorten gewassen. Van potplanten tot komkommers en cannabis."

"Door unieke vierkanaals LED-belichtingsoplossing die in dit project wordt gebruikt, wordt het mogelijk om teeltspecifiek, doelgericht en slim te belichten. Deze belichtingsarmaturen, waarvan meer dan 60% van Europese makelij is, worden aangestuurd via een slimme mobiele applicatie waarmee telers heel eenvoudig het licht, de belichtingsprogramma's en bijbehorende recepturen kunnen managen. Dit helpt telers om duurzamer en efficiënter te werken," legt Cindy uit.

"Door middel van de juiste lichtrecepturen bieden we de telers niet alleen een besparing op hun energierekening, we bieden ze vooral veel meer flexibiliteit in hun productiecycli. Door een goed belichtingsmanagement wordt het namelijk voor telers mogelijk om op een voor hun gunstig moment uit te kunnen leveren. Met andere woorden: met het juiste gebruik van LED-belichting kun je je levermoment sturen. Om daarbij te helpen, bieden we ook de hulp van Paul Jochems, de agronoom van Red Horticulture en specialist in Fotobiologie, aan. Hij werkt samen met klanten, maar ook met de opleiding hier, om het juiste lichtrecept op maat te ontwikkelen."

De vier studenten van Horti Technics & Management, Hanson, Julian, Stan en Noah, doen onderzoek naar weerbaar telen in de aardbeienteelt. Het is de eerste keer dat er aardbeien in de kas geteeld worden, die de voorgaande jaren vol stond met tomaten. De aardbeien zijn van het ras 'Sonata' en zijn in september geplant. De studenten vertellen: "Voordat we de planten hebben geplant, hebben we bij een deel Trianen en Fungo toegevoegd, en aan het einde nog een bladbespuiting voor extra weerbaarheid. Dit geeft de planten een boost. We testen hier het verschil tussen het wel en niet gebruiken van deze toevoegingen. De aardbeien worden geteeld op goten en voorzien van water via druppelaars. Het is 12 uur licht in de kas, en 12 uur donker. Elke week maken we een rapport over de teelt." De jongens hebben alle vier een bijbaan in de kas, waar ze buiten school om veel te vinden zijn. Uiteindelijk willen ze allemaal ons eigen tuinbedrijf opstarten.

Sjoerd Nieboer, docent bij de opleiding Horti Technics & Management, voegt daaraan toe: "We hebben drie jaar lang circulaire tomaten geteeld, en nu ontdekken we zachtfruit. We gebruiken volledig LED-belichting in deze hightech kas, die volledig kan worden aangepast. We kunnen het spectrum moduleren en verschillende instellingen uitproberen. Vorig jaar hebben we met tomaten geëxperimenteerd, en nu moeten we onze weg vinden hoe we dat kunnen toepassen op aardbeien. Komende week zullen we een door RED Horticulture aangeboden workshop fotobiologie & LED volgen die door Paul Jochems zelf wordt gegeven. Op die manier nemen we de studenten mee, zodat zij ook kunnen zien hoe licht toegepast kan worden bij de teelt."

De aardbeienteelt in de kas duurt nog tot december/januari, over twee weken wordt de eerste oogst verwacht.

Voor meer informatie:
RED Horticulture
Word Horti Center
Europa 1
2672 ZX Naaldwijk
Tel: +31 6 51520157
[email protected]
www.horticulture.red

MBO Westland
Horti Technics & Management
Europa 1
2672 ZX Naaldwijk
Tel: 0174-513321
https://www.mbo-westland.nl