Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bloemen stuwen exportwaarde naar 5,5 miljard

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit de eerste drie kwartalen van 2024 af met een exportwaarde van 5,5 miljard euro; een groei van 3,5%. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De export van snijbloemen deed het beter met een groei van bijna 7% naar 3,4 miljard euro, dan planten met een krimp van 1% naar 2,1 miljard euro.

Planten en bloemen
Opvallend is dat de plantenexport achterblijft op die van de bloemen. De natte en koude weersomstandigheden van afgelopen voorjaar drukten de vraag naar planten, stelt Matthijs Mesken, directeur van de VGB. Het bloemenaanbod is lager door slechte weersomstandigheden in productielanden in Afrika, Zuid-Amerika en ook Nederland, wat bij een constante vraag vanuit de consumentenmarkt zorgt voor hogere inkoopprijzen.

Verschillen exportlanden en afzetkanalen
"De omzetverschillen tussen bloemen en planten zijn niet alleen groot, maar ook de ontwikkeling tussen exportlanden en de segmenten vakhandel en retail zijn aanzienlijk. Zo nam de export naar het Verenigd Koninkrijk met 8% toe en kromp de export naar Frankrijk met 7%", aldus Mesken. "Het aandeel naar het retailsegment blijft groei vertonen."

Politiek en economisch klimaat
"Een groei van de exportwaarde zegt niets over de winstgevendheid van handelsbedrijven", meldt Mesken. Hij maakt zich zorgen over stijgende kosten, zoals inspecties voor export naar derde landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, transport, energie en arbeid. "We voorzien, gezien de eisen van de vakbonden, lastige cao-onderhandelingen. Het huidige Nederlandse kabinet, de invloed van de EU, en de beperkte invloed van Nederland in Brussel vormen ook aandachtspunten. Dat maakt het werk als belangenbehartiger steeds lastiger. Ondanks deze uitdagingen kijken handelaren vol goede moed uit naar het vierde kwartaal."

Bron: VGB

Indexfoto: Prostockstudio | Dreamstime.com

Publicatiedatum: