Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw Jongeren Oostland bezoeken Denemarken

Donderdag 3 oktober was het weer tijd voor de jaarlijkse studiereis van Tuinbouw Jongeren Oostland. De dag begon vroeg met een rit richting de luchthaven voor de jongeren werkend in de tuinbouwsector. Na voorgaande jaren van reizen richting Spanje, Engeland, Portugal, Polen, Italië en Duitsland was dit jaar Denemarken de bestemming.

Nordic Greens
Het eerste bedrijf op de planning was Nordic Greens, waar de jongeren een rondleiding kregen door de grotendeels geautomatiseerde slakwekerij en een presentatie van CEO Mads Pedersen. Tijdens het bezoek werd duidelijk dat Nordic Greens de grootste kasgroentekwekerij van Scandinavië is met zo'n 40 hectare teeltoppervlak.

Wat opviel is dat - in tegenstelling tot Nederlandse kwekerijen - hier meerdere verschillende soorten kasgroenten gekweekt worden. Als grootste product tomaat, maar ook komkommers, paprika's en sla. Iets anders wat opviel, is het feit dat het bedrijf het grootste gedeelte van de producten onder een eigen merk verkoopt en hier ook extra voor betaald wordt door zowel retailer als consument.

Na de presentatie van Mads was het tijd om de kwekerij te zien. Torben Roll nam ons mee de slakwekerij in. Maar hij noemde het ook wel een slafabriek, in de kas zelf komt namelijk niemand buiten de twee telers. Het productieproces was ook grotendeels geautomatiseerd, waarbij er een continue roulatie is met teeltgoten waar de sla automatisch uit geoogst wordt, om vervolgens weer vrijwel automatische opnieuw gezaaid de kas in te gaan.

Gartneriet Knoppen
Zo'n half uur rijden van de indrukwekkende slakwekerij was het tijd om een wat ouderwetser, maar zeker niet minder interessante kwekerij te bekijken. Gartneriet Knoppen is een potplantenkwekerij met wat oudere kassen, waarbij de oudste uit de jaren 70 stamt (twee keer zo oud als de gemiddelde deelnemer van de reis). Hierbij had een enkele kas zelfs nog een houten constructie. In de kwekerij werd vroeger phalaenopsis gekweekt, maar nu stond het vol met allerlei soorten groene potplanten waaronder tradescantia, callisia en spathiphyllum. Opvallend was dat het bedrijf vrijwel alle vermeerdering zelf doet en dat in de oude kassen wel luchtontvochtigers geïnstalleerd waren.

Staal & Plast
Na de twee kwekerijen gezien te hebben is de groep richting Staal & Plast gereden. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van teeltbodems voor eb- en vloedteeltafels. Na een korte presentatie van Flemming Jørgensen over het bedrijf kregen de jongeren een rondleiding door de fabriek. Hier werden de bodems met vacuümvorming geproduceerd. Deze konden naar wens van de klant geproduceerd worden met modulaire mallen.

De dag sloot de groep in stijl af bij het Italiaanse restaurant in Kolding. Na het eten werd het nog erg gezellig in de plaatselijke kroeg.

Graff Growing/Breeding
Na een geslaagde eerste dag stond Graff als eerste voor vrijdag op de planning. Dit bedrijf produceert hibiscus en kerststerren voor de Scandinavische en Poolse markt. Hiernaast heeft het 'Breeding-onderdeel' van het bedrijf verschillende bloeiende potplanten. De productie van het stekmateriaal gebeurt in Vietnam, waarvandaan de stekken naar zowel de eigen kwekerij als naar klanten gestuurd worden.

Queen Flowers/Genetics
Op de kwekerij van Queen in Denemarken wordt kalanchoe gekweekt voor de Scandinavische markt. Eerst kreeg de groep een rondleiding van Søren Korup door de kwekerij bestaande uit drie kassen, waarvan er twee verbonden zijn met een tunnel van bijna 200 meter. Deze tunnel wordt gebruikt om de planten uit de oppotruimte naar de kas te vervoeren die op een verschillende hoogte ligt. In deze oppotruimte worden de planten daglichtloos beworteld. Het bijzondere was dat deze oppotruimte ondergronds ligt, waardoor er geen verwarming nodig is om de ruimte warm te houden. De LED-verlichting in de ruimte heeft een lage intensiteit, omdat de planten in dit stadia nog maar weinig licht nodig hebben.

Na de rondleiding gaf Søren een presentatie over de geschiedenis van het bedrijf en de activiteiten van het veredeling en vermeerderingsgedeelte van het bedrijf.

Na Queen Flowers nam de groep de veerboot richting Kopenhagen om in de avond de stad te ontdekken.

Op zaterdag hadden de deelnemers tijd om in de ochtend Kopenhagen te verkennen. In de middag is de groep richting een paardenrenbaan gegaan, om het weekend kijkend naar de paardenraces af te sluiten.

Als organisatie van de reis kijken Mark van der Arend, Sandra Hogervorst, Gijs Scholtes, Mike Zuidgeest en Hannah Zwinkels terug op een zeer geslaagde reis en willen ze de bedrijven nogmaals bedanken voor de gastvrijheid, het openstellen van hun bedrijf en de goede zorg.

Voor meer informatie:
Tuinbouw Jongeren Oostland
www.tuinbouwtoekomst.nl

Publicatiedatum: