Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

18 Vlaamse landbouwtrajecten gesteund

In juli 2023 lanceerde VLAIO een oproep Landbouw (LA)-trajecten. Binnen deze oproep 2023-2024 werden in april 204 15 projecten gesteund voor een subsidiebedrag van 14,96 miljoen euro. In oktober werden ook de drie projecten op de reservelijst gesteund voor een bijkomend bedrag van 2,76 miljoen euro. Bij LA-trajecten bundelen kennisinstellingen de krachten om samen te zoeken naar innovatieve oplossingen voor uitdagingen in de land- en tuinbouwsector. Vijf van de 18 geselecteerde projecten handelen rond het beleidsthema 'Reductie van gasvormige emissies in de primaire sector'.

Doelstelling van LA-trajecten
De doelstelling van LA-trajecten is om vanuit een concreet probleem of vraaggedreven opportuniteit innovatieve oplossingen aan te bieden aan bedrijven uit de land- en tuinbouw. De oplossingen moeten op relatief korte termijn toepasbaar zijn en een duidelijke economische of maatschappelijke meerwaarde betekenen.

Kenmerkend voor de trajecten is de geïntegreerde aanpak. Alle activiteiten van kennisverwerving tot kennisdiffusie komen in aanmerking voor steun. De trajecten streven naar een sterke betrokkenheid van ondernemingen uit de doelgroep, zowel tijdens de uitvoering van het traject als bij de realisatie van de doelstellingen.

18 gesteunde projecten
In deze oproep werden 40 projectaanvragen geëvalueerd voor een totale gevraagde subsidie van 36,36 miljoen euro. Op 25 april 2024 besliste het Fonds voor Innoveren en Ondernemen over de projecten die in aanmerking komen voor subsidie. Na evaluatie en selectie werden 15 projecten gesteund voor een subsidiebedrag van 14,9 miljoen euro en werden 3 projecten op een reservelijst geplaatst.

Hieronder de glastuinbouwprojecten die werden gesteund in april 2024.

HBC.2023.0922 Nieuwe technologieën en AI voor optimaal gewasmanagement in de sierteelt ILVO - Plant 39
UGent - Vakgroep Data-analyse en Wiskundige Modellering
Proefcentrum voor Sierteelt (Viaverda)
HBC.2023.0925 Digikas: data-gedreven teeltmanagement voor de optimalisatie van teeltacties in de glastuinbouw Inagro
KU Leuven - Departement Computerwetenschappen
UGent - Vakgroep Plant en Gewas
Thomas More - KennisCentrum Energie
HBC.2023.0941 ie-LICHT: Innovatieve en Energiebesparende lichtstrategieen voor de glastuinbouw KU Leuven - Departement Biosystemen
Inagro
Proefcentrum Hoogstraten
Proefstation voor Groenteteelt
Proefcentrum voor Sierteelt (Viaverda)**

Bron: VLAIO

Publicatiedatum: