Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Greenport NHN jaarcongres

“AI kan veel arbeid overnemen, zeker in combinatie met robotisering en automatisering”

De ruim honderd bezoekers van het Greenport NHN jaarcongres werden vorige week woensdag, 16 oktober, verwelkomd in de kas van het Land van Fluwel. Een passende omgeving voor een dag vol gesprekken en ontmoetingen rond het thema: Agrifood en de arbeidsmarkt van (over)morgen.

Landbouwgedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) vatte de middag na afloop mooi samen: "Ik zie overal robots in het land en op bedrijven. Van ziekzoekrobots tot robots om gras te maaien en naar de boerderij te brengen. Ik zie stikstofkrakers die ammoniak uit mest halen en nog veel meer ontkiemende innovaties. Ik hoop dat ondernemers net zo schrokken als ik toen ze hoorden dat studenten iedere dag ChatGPT gebruiken. Hopelijk traint het onderwijs de studenten waar ze goed in zijn, om ervoor te zorgen dat ze heel goed worden op een specifiek terrein. Dat verlangt de arbeidsmarkt van morgen."

Arbeidsmigratie
Bas van de Haterd had in zijn keynote onder andere de ontwikkeling besproken van kunstmatige intelligentie (AI) en de rol die ChatGPT en vergelijkbare programma's gaan hebben. De technologie grijpt in op het leven en dat moet ook, zei hij, want door de bevolkingsopbouw komen we steeds meer arbeidskrachten tekort. AI kan veel arbeid overnemen, zeker als het wordt gecombineerd met robotisering en automatisering. Ook is er volgens Van de Haterd veel meer mogelijk met drones, bijvoorbeeld om kleine hoeveelheden just-in-time op afroep te bezorgen.

Arbeidsmigratie – lees: goedkope arbeid – vormt een rem op innovatie, ging de spreker verder. Naarmate de instroom van arbeidsmigranten echter vermindert, zal techniek hier een oplossing bieden. Andere oplossingen zijn samen (seizoens)personeel inhuren en uitwisselen.

Innovatiepanel
In een panelgesprek onder leiding van dagvoorzitter Marit van Bohemen ging het over de aansluiting van hoger onderwijs op de veranderende behoefte(n) van de agrarische beroepspraktijk. Jeroen Wildenbeest, associate lector Smart Farming bij het lectoraat Robotica van InHolland Alkmaar, gaf aan dat studenten van zijn opleiding veelvuldig samenwerken aan opdrachten vanuit de agrarische praktijk, zoals in het geval van de broccoliteler en bijvoorbeeld bij de tulpenteelt.

Twee studenten van Finance vertelden te werken aan een verdienmodel voor de verkoop van 'broccoli met blad'. Het product blijft beschermd en het scheelt arbeid. Twee andere studenten (IT) werken aan een botrytis (vuur) voorspeller in de tulpen, op basis van data die door sensoren wordt verzameld. Op die manier komen studenten ook in aanraking met de agrarische sector. Zo realiseren ze zich dat het een interessante sector is om voor en in te werken.

Dit laatste kon Sabine van den Berg van Verdonk Broccoli (Wervershoof) volmondig bevestigen. Zij vertelde over de ontwikkeling van een oogstrobot en van dronetechniek om oogstvoorspellingen te doen. Het bedrijf werkt samen met hogeschool Inholland. Knelpunt is volgens haar het opleiden van nieuw personeel voor de toepassing van de nieuwe technieken, omdat er in broccoli nog steeds veel seizoenswerk is en dit dus tijdelijk personeel betreft.

Producten uit de regio
Bij de opening van de middag nam ook wethouder Simco Kruijer van Schagen (economie en wonen) het woord. Hij benadrukte dat de agrarische sector relevant is in het gebied en daarom interessant voor de studenten. Jeroen Noot merkte op dat Greenport iedereen met elkaar verbindt: onderwijs (Inholland en Vonk), overheid, ondernemers en relevante organisaties. De aankleding van het podium was verzorgd door studenten van Vonk met gebruikmaking van agrarische producten zoals uien, prei en bloemkool uit de regio.

Bron: Greenport Noord-Holland Noord

Publicatiedatum: