Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rechtszaak tegen illegaal verwerken groenafval

De Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) heeft een rechtszaak aangespannen tegen verschillende Friese gemeentes, omdat zij gemeentelijk groenafval aanbieden aan landbouwbedrijven die daar geen vergunning voor hebben. Deze afvalstromen, voornamelijk bermmaaisel, worden via een project van Agricycling verwerkt. De BVOR heeft vastgesteld dat het project van Agricycling niet voldoet aan de wet-en regelgeving omtrent inname, opslag en verwerking van het bermmaaisel. De BVOR hoopt op duidelijkheid van de rechter en daarmee voor hun leden.



Ongelijk speelveld en milieurisico's
De leden van BVOR moeten aan veel eisen voldoen voordat zij bermmaaisel mogen innemen en verwerken. Zij moeten daarvoor een milieuvergunning hebben, voorzieningen treffen voor percolaatopvang dat vrijkomt tijdens het composteerproces, verontreinigingen verwijderen, de juiste temperatuur bereiken tijdens het composteerproces om zaden van onkruiden en mogelijk ongewenste exoten te vernietigen, enzovoort. De landbouwbedrijven houden zich volgens de aanpak van Agricycling niet aan deze voorwaarden, wat leidt tot oneerlijke concurrentie en mogelijke schade aan natuur en milieu.

In strijd met milieuregelgeving
De betrokken gemeenten volgen de interpretatie van Agricycling dat bij gemeentelijk maaisel geen sprake is van afvalstoffen, maar van 'voortgezet gebruik'. Deze aanname is naar de mening van de BVOR juridisch onjuist. Het op deze wijze verwerken van afvalstoffen is in strijd met milieuregelgeving en daarom naar de mening van de BVOR illegaal. Het gemeentelijke berm- en slootmaaisel kwalificeert in juridische zin als afvalstof en van voortgezet gebruik kan daarom geen sprake zijn.

Storten van afvalstoffen
Omdat het gemeentelijk maaisel een afvalstof is, zijn de regels uit hoofdstuk 10 van de Wet milieubeheer van toepassing. Het opslaan van het maaisel buiten een vergunde inrichting, zoals bij agrariërs, is verboden. Bovendien moet de geproduceerde compost voldoen aan de Meststoffenwetgeving. Als hier niet aan wordt voldaan, kan het gebruik van deze compost worden aangemerkt als 'het storten van afvalstoffen buiten inrichting'. Dit is niet toegestaan.

Sluiten lokale kringloop
Gemeentes hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van lokale, vergunde verwerkingsbedrijven. Deze bedrijven verwerken gemeentelijk groenafval tot hernieuwbare grondstoffen die weer toegepast kunnen worden, bijvoorbeeld als compost voor landbouwgronden of als onderdeel van hoogwaardige substraten. Voordeel is dat deze bedrijven – ruim driekwart is aangesloten bij de BVOR – door hun schaalgrootte en expertise kunnen investeren in innovatieve technieken om de groene reststromen, zoals bermgras, te verwerken tot schone en hoogkwalitatieve producten. Dit leidt tot een duurzame verwerking van groene reststromen en draagt bij aan het sluiten van lokale kringlopen.

Bron: BVOR

Publicatiedatum: