Met 200 aanwezigen, zat de loods van Viaverda Destelbergen helemaal vol voor het keteninitiatief rond duurzaamheid en certificering. De handel sloeg samen met AVBS en met steun van het Duurzaamheidsfonds Sierteelt de handen in elkaar om een signaal te geven waarom dit noodzakelijk is voor de afzet.
Let's face the brutal facts
"Zonder de kop in het zand te steken, moeten we met zijn allen onder ogen zien dat het belang van duurzaamheid de laatste jaren enorm toegenomen is en zelfs vandaag gewoon de standaard is," aldus AVBS. "Tegelijk is duurzaamheid een heel breed begrip. Duurzaam ondernemen en duurzame inspanningen moeten daarom geconcretiseerd worden om geloofwaardig te zijn voor de buitenwereld en daarvoor dienen certificaten. Niet alleen de maatschappij en retailers zijn die mening toegedaan, ook de EU verwacht dat ondernemers kunnen bewijzen in welke mate zij duurzaam ondernemen. Meer bepaald wordt dat recent gevraagd via de CSRD-wetgeving (Corporated Sustainable Reporting Directive) of wetgeving voor duurzaamheidsrapportering. Daarmee verplicht de EU in de eerste plaats grote spelers om naast een financiële jaarrekening ook jaarlijks een duurzaamheidsrapportering voor te leggen. Die rapportering moet milieu en sociale risico's binnen de hele keten afdekken. Grote spelers aan het einde van de keten hebben daarvoor input nodig van hun leveranciers, zijnde onze handelaars. Dus, willen de handelaars kunnen voldoen aan de gestelde eisen, dan moeten er data van de telers aangeleverd kunnen worden, en dat kan via certificaten. We kunnen verwachten dat naast handelaars ook banken zullen vragen naar rapportering. Zij moeten hun zakelijke kredieten verduurzamen en zullen dit sturen door hogere rentes aan te rekenen voor minder duurzame bedrijven."
Concreet zal men uiteindelijk gaan aansturen op reductie van CO2-emissie waarden, voortkomend uit footprint berekeningen. "De sierteeltsector heeft momenteel een gevalideerde sectorstandaard, FloriPEFCR, waarmee een dergelijke footprint berekening gemaakt kan worden op basis van duurzaamheidscertificaten die in de FSI-basket zitten (Floriculture Sustainability Initiative). MPS en Global-GAP zijn de twee gekendste binnen die basket."
"Het is een trein, waar we allemaal moeten opspringen, zowel de handel als de telers," aldus Erik Boterdaele, voorzitter AVBS. "Met AVBS willen we zorgen dat iedereen mee is. Het speelt geen rol of je in de eerste of de laatste wagon zit, maar je mag deze trein niet missen."
Enkele feiten op een rijtje:
- Waar ligt de lat? Elke handelaar zal op basis van eisen van zijn afnemers bepalen, waar hij die de lat legt. Het is cruciaal om met jouw handelaar in gesprek te gaan en af te spreken over welke lat je moet gaan om te kunnen leveren.
- Vegaplan is een certificaat dat zich beperkt tot het wettelijke minimum, daarmee toon je aan dat je een professionele teler bent. Dit certificaat omvat geen registratiemodules op basis waarvan duurzaamheidsrapportering kan gebeuren.
- 70% van de Belgische telers heeft minstens één bijkomend certificaat, naast zijn Vegaplan certificaat.
- 33% van de respondenten koos voor een duurzaamheidscertificaat uit eigen overtuiging, ook 34% geeft aan dat dit op vraag van de exporteur of groothandelaar gebeurde.
- De helft van de telers die géén extra certificaat hebben, geeft aan dat dit komt omdat niemand van zijn/haar klanten er ooit naar vroeg. 14% geeft aan dat zijn bedrijf dat niet nodig heeft.
Tim Wyckstandt, een jonge teler, heeft een eerder kleinschalig bedrijf. Hij maakte twee jaar geleden de keuze om met certificering te starten. Zijn inziens was dit onvermijdelijk gezien hem nog een lange toekomst in de sector te wachten staat. "De verplichte registratie die nodig is voor het behalen van een certificaat is voor mij tegelijk een handige tool om alle gegevens bij te houden, een overzicht te bewaren en bewust te zijn van mijn verbruik."
Christoph Stevens bracht de drijfveer van Floramor als kweker en handelaar van kamerazelea's voor het inzetten op certificaten. "Het antwoord op de vraag is duidelijk: 'Omdat de klant het vraagt'. Voor levering aan grotere ketens is een certificering noodzakelijk, en die vraag wordt steeds dwingender. Tegelijk is het een kans om je als bedrijf te profileren, en om een platform te creeëren om samen slimmer te worden."
Infomoment voor starters
Voor zij die de koe bij de horens willen vatten organiseert AVBS een avond waarbij ze starters begeleiden bij het begin van hun certificeringsproces. MPS-België zal een presentatie geven over de MPS-certificaten en GlobalGAP. CKCert brengt een praktische introductie over audit en certificering. Noteer alvast 28 november, 19 uur, Viaverda (Zaal Plataan)
Klik hier om in te schrijven.
Bron: AVBS