Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Huisman, Mike Duivenvoorden en Ronald van Norde

De bloemenban: een onevenwichtige maatregel of kans voor de sector?

Tholen - Het is inmiddels het gesprek van de dag. Hoe gevaarlijk is een boeket? Zijn bloemen wel goed voor het milieu? En hoe zit dat met gifstoffen? Moeten we stoppen met bosjes bloemen geven? De gemeenten Zutphen, Amersfoort en Den Haag vinden van wel en doen de bos bloemen grotendeels in de ban. We spraken met Jan Huisman van de Vakbloemist, Mike Duivenvoorden van Duif Flowers en Ronald van Norde van Agora over de impact op de sector.

"Het sentiment is pijnlijk, je ziet dat bloemisten er last van hebben," vertelt Jan Huisman van De Vakbloemist. Alleen in Nederland al zijn zo'n 5.500 bloemisten aangesloten bij het platform. "Het past natuurlijk wel bij de tijdgeest dat alles onder een vergrootglas ligt, maar juist nu moeten we als sector laten zien wat we waard zijn."


Jan Huisman

Onwetendheid
Recentelijk is naar buiten gekomen dat in Frankrijk een jong meisje is overleden aan de gevolgen van pesticiden waar haar moeder jaren geleden mee in aanraking kwam bij het werk in een bloemisterij. Volgens Jan heeft dit er wel voor gezorgd dat er nu veel negatieve aandacht is voor bloemisten. "Wij zijn trotse ambassadeurs van de sierteeltsector en zien het als onze taak om het gesprek aan te gaan. De discussie over pesticiden dreigt al snel vast te lopen in een welles-nietes-spel, maar de waarheid ligt ergens in het midden. Bloemen brengen immers vreugde en hebben de kracht om emoties te vertalen. Transparantie is daarbij essentieel, en er zijn al goede initiatieven zoals MPS en keurmerken voor groene bloemisten. We zijn momenteel in gesprek met de industrie om manieren te vinden om deze transparantie verder te vergroten. We moeten juist nu het gesprek aangaan, met name met gemeentes en andere partijen die hier kritisch op zijn. Laten we hen laten zien wat de kwekers al doen en zo onwetendheid wegnemen."

Nieuwe kansen
Jan vervolgt: "Iedereen om me heen vertelt hoe blij ze worden van bloemen, en dat wordt ook door onderzoek ondersteund. Laten we samen bouwen aan een betere, transparante toekomst. Openheid moet de norm zijn. Misschien is het tijd om samen met veredelaars te kijken naar rassen die van nature resistenter zijn, zonder alleen te focussen op cosmetische eigenschappen. Hier ligt een kans voor de Nederlandse sierteelt om wereldwijd voorop te lopen en ons te onderscheiden door in te zetten op duurzaamheid."

"Als platform spelen wij een cruciale rol in het communiceren van die transparantie, samen met de bloemisten," voegt hij toe. "Misschien is dit juist hét moment om nieuwe kansen te benutten, zoals het aanbieden van biologische bloemen en in te spelen op de veranderende wensen van de consument. Mensen willen nog steeds bloemen; laten we ervoor zorgen dat ze duurzame en verantwoorde keuzes kunnen maken."

Onevenwichtig
"Alles wat leuk is willen ze afnemen," vindt Mike Duivenvoorden van Duif Flowers. "Bloemen zijn een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, van culturele tradities tot persoonlijke expressie. Het verbieden ervan zou niet alleen een enorme impact hebben op de bloemensector, maar ook op alle mensen die bloemen gebruiken om vreugde, schoonheid en emotie in hun leven te brengen. De ban lijkt me een onevenwichtige maatregel die geen rekening houdt met de positieve effecten van bloemen op ons welzijn en de economie. In plaats van een ban zouden we moeten streven naar duurzame oplossingen die zowel de natuur als de bloemenindustrie ten goede komen. Duurzaamheid is belangrijk, maar de hele industrie hoeft niet kapot. En ik vind het vooral sneu voor de bloemenwinkels die in die gemeentes zitten."


Mike Duivenvoorden

Een fase
Ronald van Norde van Agora ziet de kritiek op de bloemenindustrie als een fase. "Je hoort de laatste tijd veel dingen die niet goed zijn. Ik zag gisteren nog een filmpje dat zalm ook niet goed is en als kleine jongen zat ik bij opa en oma aan tafel toen ineens bekend werd gemaakt dat melk niet goed zou zijn. Dat soort dingen blijven altijd komen en nu zijn de bloemen een keer aan de beurt. Veel mensen hebben er van alles over te zeggen, dat doet onze handel niet veel goed. Er is natuurlijk wel een kleine opmars in biologische bloemen, maar dat zal nooit volledig de markt kunnen overnemen, want de teelt is moeilijk. Bloemen zullen altijd wel bestaan en dat zal een groepje mensen niet zomaar tegenhouden, maar het heeft zeker schade voor onze markt. Gelukkig is het, denk ik, maar een fase. Die vliegt wel weer voorbij."

Voor meer informatie:
Jan Huisman
De Vakbloemist
Tel.: +31 (0)6 42050257
[email protected]
www.devakbloemist.nl

Mike Duivenvoorden
Duif Flowers
Tel.: +31 (0)6 19 378 869
[email protected]
www.duifflowers.com

Ronald van Norde
Agora Group
[email protected]
www.agoragroup.com


Indexfoto: ID 110870933 © Ruud Glasbergen | Dreamstime.com