Het verbod op Mancozeb, op 4 januari 2022, heeft volgens Agrifirm-GMN de bloembollensector aanzienlijk beïnvloed. "Jarenlang was Mancozeb een belangrijk middel in de bestrijding tegen schimmels en speelde een cruciale rol in het verminderen van de kans op resistentie van gewasbeschermingsmiddelen "
Het verbod heeft geleid tot het verlies van een basismiddel dat breed werkend was en het risico op resistentie verkleinde. "Hierdoor stonden bloembollentelers voor de uitdaging om alternatieven te vinden die dezelfde bescherming en effectiviteit konden bieden. De zoektocht naar vervangende producten bleek complex, omdat er vaak meerdere middelen gecombineerd moesten worden om hetzelfde resultaat te bereiken dat Mancozeb bood."
Agrifirm-GMN reageerde snel op het wegvallen van Mancozeb door in samenwerking met het Expertisecentrum Bloembollenteelt een uitgebreid onderzoek op te zetten naar alternatieven. "Het doel was om middelen te vinden die niet alleen effectief waren, maar ook zacht voor de gewassen en betaalbaar voor de telers. Het onderzoek omvatte het snel uitvoeren van langdurige proeven, waarbij de effectiviteit van verschillende producten en hun combinaties werd geëvalueerd. Dit proces, waarbij ook het zogenaamde doortelen en afbroeien een rol speelden en nog steeds doen, is essentieel om een duurzaam en betrouwbaar alternatief te verkrijgen."
Uit het onderzoek van Agrifirm-GMN kwamen enkele alternatieven naar voren. "Voor de bloembollenteelt zijn bedekkingsfungiciden zoals Solofol en Royalcap Fleur naar voren geschoven als belangrijke vervangers. Deze middelen bieden een effectieve bescherming tegen schimmels, hoewel hun werking niet geheel vergelijkbaar is met die van Mancozeb. Daarnaast hebben biostimulanten zoals Agriculture Plus, mede dankzij het wegvallen van Mancozeb, een grote sprong voorwaarts gemaakt in populariteit."
De implementatie van deze nieuwe producten in de praktijk bracht echter uitdagingen met zich mee. "Telers moesten leren omgaan met de juiste combinatie en afwisseling van middelen om de effectiviteit van Mancozeb zo goed mogelijk te benaderen. Dat viel niet altijd mee, ook i.v.m. de uitdagende weersomstandigheden van de afgelopen jaren. Het juiste spuittijdstip en nauw overleg met adviseurs zijn nu belangrijker dan ooit."
De toekomst van de bloembollenteelt vraagt om een meer zorgvuldige aanpak van gewasbescherming. "Het is voor telers belangrijk om per week te evalueren welke middelen gebruikt worden en in welke combinatie, om zo de gezondheid van de gewassen te waarborgen. Innovatie en voortdurende aanpassing aan nieuwe omstandigheden blijven cruciaal om de sector veerkrachtig en duurzaam te houden. Het verbod op Mancozeb heeft aangetoond hoe belangrijk het is om flexibel te blijven en nieuwe oplossingen te omarmen in de voortdurend veranderende wereld van de bloembollenteelt."
Bron: Agrifirm-GMN