Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Themabijeenkomst

Restwarmte en het EnergieAkkoord

Provincie Zuid-Holland, WarmtelinQ, Havenbedrijf Rotterdam en Greenport West-Holland organiseerden onlangs een themabijeenkomst Restwarmte in de Glastuinbouw. De belangrijkste vraagstelling tijdens de bijeenkomst was: wat is nodig voor een betere aansluiting tussen publieke en private partijen in de warmtetransitie van de glastuinbouw? Een van de sprekers was Prof. Dr. Machiel Mulder, professor Energy Economics bij de Rijksuniversiteit Groningen.

In de Gebiedsvisie Energie is de verwachting dat deze havenwarmte meer dan 30% van de behoefte in het tuinbouwcluster kan leveren in 2040; het jaar dat we binnen het EnergieAkkoord naar een klimaatneutrale glastuinbouw streven.

"Glastuinbouw wordt in alle gemeenten in de Zuid-Hollandse regio gezien als de aanjager van de ontwikkeling van warmtenetten. Vooral de Westlandse regio timmert hard aan de weg, waar WarmteNetwerkWestland samen met Infraco (koepel van alle WarmteCoöperaties) werkt aan de koppeling tussen alle geothermieclusters. Daarbij is het de verwachting dat alle aangesloten bedrijven op dit warmtenet binnenkort gebruik kunnen maken van het handelsplatform, waarbij men onderling de contractcapaciteit kan verhandelen. Bedrijven die dan bijvoorbeeld in de teeltwisseling zijn en minder warmte nodig hebben, kunnen hun beschikbare capaciteit dan aan andere bedrijven verkopen zodat ieder maximaal gebruik maakt van de beschikbare duurzame energie," werd uitgelegd op de themabijeenkomst.

"In een ideaal toekomstbeeld kan de handel van deze contractcapaciteit niet alleen tussen glastuinbouwbedrijven, maar ook tussen glastuinbouw en gebouwde omgeving plaatsvinden. Omdat de tuinbouwbedrijven warmteopslagtanks (buffers) hebben en ook in de toekomst waarschijnlijk over verschillende energiebronnen hebben, zijn deze altijd flexibeler dan bewoners met één aansluiting op een warmtenet. Het is nu de kunst op deze flexibiliteit vanuit de glastuinbouw op een juiste wijze gewaardeerd te krijgen voor andere spelers in de warmteketen, leidend naar een toekomstbestendig warmtesysteem dat van breed maatschappelijk belang is. Deze flexibiliteit vanuit de glastuinbouw is ook voor de restwarmtebronnen een uitkomst, omdat deze restwarmte altijd een variabel aanbod kent. Als we dit handig met elkaar uitdenken, gaat marktwerking in de warmte het middel zijn waarmee het warmtesysteem haalbaar en betaalbaar wordt."

Bekijk hier de presentatie van de bijeenkomst.

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: