De curator van Rijnplant en RijnPlant Breeding is enkele maanden na uitspraak van het faillissement nog altijd druk bezig met het in kaart brengen van crediteuren en debiteuren. Dat blijkt uit een nieuw faillissementsverslag. De oorzaken van het faillissement zijn nog in onderzoek.
Deze zomer liet de curator al weten dat, volgens opgave van het huidige bestuur, een beslaglegging door één van de crediteuren de directe aanleiding was om over te gaan tot eigen aangifte van faillissement. RijnPlant Breeding zou echter al langer kampen met financiële moeilijkheden.
Zowel een uitzendbureau als een opdrachtgever hadden voorafgaand aan het faillissement een procedure lopen tegen het Westlandse bedrijf. De zaak met het uitzendbureau is geschorst vanwege het faillissement. De beslagen zijn opgelost in het faillissementsverslag, liet de curator deze zomer in een vorig verslag weten. Ook de andere zaak is geschorst, nu deze vordering een verbintenis uit de boedel ten doel heeft.
Royalties
Vanuit de faillissementsboedel is ruim 3 ton betaald aan royalties over stekken aan de voormalig aandeelhouder. De anthuriumproducent uit De Lier stond sinds 1 maart dit jaar weer op eigen benen, na een klein decennium geïncorporeerd te zijn in Dümmen Orange.
Van een aantal debiteuren is geld ontvangen. Een groot aantal debiteuren heeft gereageerd, schrijft de curator, omdat bijvoorbeeld sprake is van tegenvorderingen, planten die niet aan de kwaliteitsnormen voldeden, of dat er bijvoorbeeld al betaald was. De curator is dit aan het onderzoek, met hulp van de voormalig aandeelhouder en (oud)medewerkers. Bij de incasso van vorderingen op een aantal debiteuren in Azië krijgt de curator hulp vanuit de voormalig aandeelhouder.
De curator is ook nog op zoek naar geld waarop recht is vanwege uitgegeven sub-licenties, vooral aan partijen buiten Europa. De curator is in overleg met houder van de kweekrechten, Dümmen Orange en met FloVo als doorstarter/nieuwe licentiehouder over de omvang van deze vordering en de mogelijkheden voor inning van deze royalties.
Na verkoop van circa 60% van de voorraad stekmaterialen heeft de curator de resterende stekmaterialen, de moederplanten, het overzicht van het groeiprogramma en de inventaris deze zomer verkocht aan FloVo B.V. voor 250.000 euro.
In totaal hebben zich inmiddels 60 concurrente crediteuren gemeld, goed voor een bedrag van samen ruim 2,3 miljoen euro.
Het faillissement over Rijnplant en RijnPlant Breeding is uitgesproken op 28 mei 2024. Als curator is mr S.M. de Wit uit Den Haag aangesteld.