De Barometer Duurzame Bloemist. Dit jaar werd alweer de vijfhonderdste bloemist gecertificeerd, een mijlpaal. Plantion sprak John Janssen van SMK. Dat is de stichting die het keurmerk heeft ontwikkeld en beheert.
In 1992 werd SMK opgericht met als doel: duurzaamheid stimuleren door middel van certificering. In de samenleving klonken geluiden om minder fossiele brandstoffen te gebruiken en afval te scheiden. Ook de land- en tuinbouw werd hierop aangesproken. John Janssen van SMK: "Als de tuinbouw in het nieuws kwam, ging het alleen maar over rokende schoorstenen en tuinders met gifspuiten."
Hoe is SMK te werk gegaan?
"Voor producenten ontwikkelden we het keurmerk Milieukeur, dat tegenwoordig On the way to PlanetProof heet. Dit geeft kwekers inzicht in hun bedrijfsprocessen. Daarnaast hebben we in 2008 de Barometer Duurzame Bloemist geïntroduceerd. Inmiddels hebben we ruim vijfhonderd deelnemers, mede dankzij de bloemistenverenigingen die de Barometer enorm hebben gestimuleerd."
Wat maakt de Barometer zo belangrijk?
"Steeds meer bedrijven en overheidsinstellingen kopen alleen nog maar bloemen en planten bij ondernemers die zich maatschappelijk verantwoord gedragen. Met ons keurmerk kan een bloemist dit aantonen. Ook kan hij zich hiermee richting consument onderscheiden."
Hoe werkt Barometer Duurzame Bloemist?
"Een bloemist kan zich certificeren voor goud, zilver of brons. Daarvoor moet je minstens een bepaald percentage gecertificeerde bloemen inkopen. Voor goud meer dan 50 procent, voor zilver meer dan 30 procent en voor brons tussen de 15 en 30 procent. Daarnaast moet je ook punten behalen met keuzemaatregelen. Die hebben te maken met de bedrijfsvoering."
Wat zegt het keurmerk over de werkelijke milieu-impact?
"De Barometer stelt een aantal eisen waar je aan moet voldoen. Bijvoorbeeld: je moet duurzaam steekschuim inkopen. En: je mag geen chloor gebleekt papier gebruiken. Wat de meeste milieuwinst oplevert, dat meten wij nog niet. De tool FlorIT is De Barometer Duurzame Bloemist, wie kent hem niet? Dit jaar werd alweer de vijfhonderdste bloemist gecertificeerd, een mijlpaal. We spraken John Janssen van SMK. Dat is de stichting die het keurmerk heeft ontwikkeld en beheert. daarom een mooie aanvulling, want daarmee kun je de impact van een bloemist en uiteindelijk van de hele beroepsgroep juist wél kwantificeren."
Gaat duurzaamheid niet ten koste van de kwaliteit?
"Bij ons productiekeurmerk On the way to PlanetProof is het uitgangspunt: dezelfde kwaliteit bloemen, maar milieuvriendelijk geteeld. Of dat ook betekent dat een bos bloemen in de winkel altijd helemaal perfect is? Belangrijk is vooral dat de consument er op gaat vertrouwen dat duurzamer geteelde bloemen net zo sterk en gezond zijn."
Direct inzicht in je footprint met Florit
Aanvullend op de Barometer Duurzame Bloemist wordt dit jaar ervaring opgedaan met FlorIT. Met dit nieuwe instrument kan een bloemist eenvoudig de CO2-footprint van zijn onderneming berekenen. Greenhouse Sustainability ontwikkelde deze nieuwe tool samen met branchevereniging VBW.
Toen Henri Potze nog bij een groothandel werkte, kreeg hij van een retailer de vraag hoe duurzaam zijn planten eigenlijk waren. Hij noemde de keurmerken, maar kon geen concrete feiten en cijfers overleggen. Dat zette hem aan het denken. Hij richtte Greenhouse Sustainability op en ontwikkelde een platform waarmee die onderbouwing wél mogelijk is. Dat heeft nu geresulteerd in FlorIT.
Hoe hebben jullie FlorIT ontwikkeld?
Henri: "We zijn met een groep bloemisten opgetrokken om te leren hoe zij werken, wat zij willen en waar de meeste milieuwinst te behalen is. In een pilot hebben we hen in elke stap meegenomen. Het resultaat is een makkelijke en betaalbare tool voor de bloemist die wil verduurzamen."
Hoe gebruiksvriendelijk is FlorIT?
"De bloemist hoeft maar één keer per jaar gegevens van het voorafgaande jaar in te vullen. De meeste dingen zijn makkelijk zoals gas, water en elektra. Voor sommige zaken moet je een inschatting maken, bijvoorbeeld voor afval en zakelijke of privékilometers. De eerste keer kost het je maximaal twee uurtjes, daarna gaat het sneller."
Wat heb je eraan als individuele bloemist?
"De tool geeft inzicht in je feitelijke milieu-impact, maar hij kan ook scenario's berekenen. Stel, je wilt overschakelen van gas naar groene waterstof of van diesel naar elektrisch. Als je dat invoert, zie je meteen wat dat met je footprint doet. Dat gaat ook helpen om financiering van banken te krijgen en te voldoen aan toekomstige wet- en regelgeving."
Hoe helpt dit de beroepsgroep?
"FlorIT geeft de hele beroepsgroep een zetje naar een duurzame toekomst. Als een groot aantal bloemisten de footprint berekent, kun je namelijk gaan benchmarken. De individuele bloemist ziet of hij het beter of slechter doet dan het gemiddelde en weet meteen waar hij nog een tandje bij moet zetten. Zo word je gestimuleerd om volgende stappen zetten."
Bron: Plantion