"Voor zover wij weten, zijn wij (een van) de eersten ter wereld die wilde gagel kweken, en nog interessanter, waarschijnlijk de eersten die gekloonde wilde gagel op de markt brengen", zegt Jens Søe, teler bij Sia Talcis, over de productie van rechtstammige wilde gagel voor het lente-/paasseizoen van volgend jaar.
Hoewel het lijkt alsof de zomer net voorbij is, staat de winter voor de deur en zijn we op weg naar Kerst. Bij Sia Talcis, een teler van wilde gagel in Letland, zijn de voorbereidingen voor de feestdagen al in volle gang; de takken van de wilde gagel worden regelmatig gebruikt in bloemstukken en zijn vooral populair tijdens Pasen en Kerst, vertelt Søe, die directeur is bij Sia Talcis. In 2004 kochten Jens Søe en zijn zakenpartner Kristian Skannerup het voormalige collectieve teeltbedrijf, Sia Talcis, in het noorden van Letland op slechts 2 km van de grens met Estland. Het is in deze omgeving met veel natuur en wilde dieren waar ze hun wilde gagel-project zijn begonnen. "Voor zover wij weten, zijn wij (een van) de eersten ter wereld die gekloonde wilde gagel telen," zegt Søe. Onlangs hebben ze 5 hectare van hun land beplant met deze bladverliezende struik, met als doel om rechte, gewasbeschermingsmiddelenvrije wilde gagel op de markt te brengen.
Rechte stelen produceren
Ze begonnen met het kweken van wilde gagel nadat ze hadden gehoord dat Poul Kristensens, een gepensioneerde weefselkweekspecialist, erin was geslaagd om rechte stelen van wilde gagel te ontwikkelen. "De rechte stelen zijn geschikter voor de bloemistenmarkt en kunnen efficiënter worden geteeld en geoogst met minder afval. In het wild groeit wilde gagel op heide en in moerassen. Mensen die ze oogsten moeten lange afstanden afleggen om de stengels af te snijden. Bovendien zijn deze stelen vaak krom en kan slechts ongeveer 30% uiteindelijk gebruikt worden in de bloemensector. Ter vergelijking: van de rechtstelige wilde gagel die op onze velden wordt geproduceerd, kan ongeveer 90% in bloemstukken worden gebruikt. Op ons teeltbedrijf proberen we precies dat product te leveren waar de markt om vraagt, zowel wat betreft kwantiteit als kwaliteit."
Myrica Gale geteeld bij Sia Talcis
Het opstarten van de teelt is niet zonder uitdagingen verlopen, waardoor de introductie van het product van Sia Talcis op de markt is uitgesteld. Søe: "We hebben voor het eerst geplant in herfst 2016, in het voorjaar van 2017 werden bijna alle planten omhoog geduwd door plantgaten tijdens de voorjaarsdooi van de diepgevroren Baltische grond. Gelukkig ontdekten we dit vroeg genoeg om ze weer naar beneden te krijgen, maar het jaar daarop moesten we ongeveer 30% opnieuw planten. Bovendien ontdekten de ondernemers dat de wilde gagel een paar keer moest worden gesnoeid voordat hij goed struikde en de gewenste rechte stelen had." Hij benadrukt ook dat het een goed jaar was dankzij de grote hoeveelheden regen waardoor de struik van de Myrica Gale goed gedijt.
Myrica Gale gebruikt voor sierdoeleinden
Voorbereiding op de verkoop
Nu bereiden ze zich voor op de verkoop van de stengels aan groothandels en bloemisten in Europa. Ze verwachten dit seizoen de eerste 300.000 - 400.000 stuks op de markt te brengen. "We zijn klaar om de eerste partijen te leveren en we verwelkomen serieuze contacten van groothandels die geïnteresseerd zijn in het opzetten van een langdurige samenwerking en die willen voldoen aan de markteisen." Op dit moment vraagt de markt stelen met een lengte van 45 cm, 55 cm, 65 cm. "Met de optimale teelt kunnen we misschien zelfs een extra lengte van 75 cm leveren, als daar vraag naar is in de markt", aldus Jens Søe. Er zijn al plannen om de teelt te verhogen. "Binnen de komende 2 jaar kunnen we ongeveer 1 miljoen stelen per jaar produceren. Naast de 5 ha die we momenteel gebruiken, is nog eens 7 ha omheind en gereserveerd voor mogelijke uitbreiding, omdat we er zeker van willen zijn dat we aan de vraag kunnen voldoen."
Maar voorlopig richten ze zich eerst op het komende paasseizoen. Geruchten zeggen dat de markt wilde gagel ook voor Kerst zal willen... dit zou ook interessant kunnen zijn, maar de uitdaging hier is dat wilde gagel misschien nog niet op tijd zijn zomerbladeren heeft verloren om aan de vraag te voldoen. Maar met het koude oostelijke klimaat zou dit heel goed mogelijk kunnen zijn.
Voor meer informatie:
Sia Talcis
Jens Søe
[email protected]
Kristian Skannerup
[email protected]