Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasbalans krapper, nog zonder winterkou

Van een echte daling van de TTF-gasprijs is nog geen sprake. Na de daling op maandag steeg de gasprijs weer licht op dinsdag. Donker, mistig weer met weinig wind maakt dat de hernieuwbare opwekking van elektriciteit moeizaam gaat. Gas- en kolencentrales springen bij, en dat maakt dat er ondanks nog altijd mild weer alsnog een gasvraag is.

De TTF-gasprijs voor komende winter sloot opnieuw boven de 43 euro per megawattuur af. De dagprijs voor elektriciteit ligt met ruim 118 euro per megawattuur ook hoog. Piekprijzen tot boven de 200 euro per megawattuur aan het begin van de avond blijven woensdag wel uit. De hoogste EPEX-uurprijs ligt op 185 euro tussen 18 en 19 uur.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 29 oktober 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

In een e-mailupdate van energieleverancier Engie wijst men erop dat de gasbalans recent krapper is geworden. Naast de vaak genoemde factoren (weer en Noorse tegenvallers) speelt ook concurrentie om LNG met Azië een rol. Momenteel varen de tankers vooral naar Azië. "In een wat kouder weertype gaat Europa wel haar best moeten doen om meer LNG aan te trekken. Momenteel ontvangt Europa 25-30% minder LNG dan een jaar geleden."

Op sommige plaatsen scheen dinsdag helemaal geen zon in Nederland. Weerman Ed Aldus van lokale omroep Rijnmond laat dat met een kaartje op X goed zien.

Energiebedrijven hebben geen misbruik gemaakt van de energiecrisis. Ze hebben de kostenstijgingen niet sneller aan klanten doorberekend dan de kostenverlagingen, concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een nieuw onderzoek, waarover Nu.nl publiceert.

De Duitse regering wil aan minder producenten van zonne-energie recht geven op duurzaamheidssubsidies. Het is een bezuinigingsmaatregel, weet BNR.